Школата „ИстОрикa” с поредно признание

Общество

Школата по история „ИстОрикa” към СУ „Петко Рачов Славейков, с ръководител Димитър Димов, спечели за пети пореден път проект на тема:„Кърджали –град на толерантността”.

Проектът се осъществява  с финансовата помощ на The Olga Lengyel Institute (TOLI) благотворителна организация със седалище в Ню Йорк.

Целта на проекта е да се запознаят младите хора на област Кърджали с процеса на спасяване на българските евреи, което  е и световния принос на България в борбата срещу Холокоста. Не на последно място, по този начин се внушава толерантност и уважение  между всички общности в Република България

В този ден ние не само отбелязваме спасяването на българските евреи и почитаме жертвите на Холокоста, но и оценяваме и смелостта и доблестта на българите, които единствени в Европа, въпреки тежките условия, категорично  се противопоставиха на изтреблението на евреите.

Конференцията се осъществи на 23 април, вместо на 10 март, поради известни на всички нас ограничения /т.н. епидемиологични мерки/

За целта на учениците от област Кърджали се даде възможност да участват в конкурс за есе, разказ, доклад, презентация и видеоматериал, посветен на „Холокост –Никога повече“ и 78 -та годишнина от спасяването на българските евреи.

„Насочваме вниманието си предимно към най-младите, защото това е начинът да поддържаме паметта жива. Те трябва да знаят за подвига на своите предци, който няма аналог в световната история, и да предадат спомена за него на следващите поколения. Днес по света отново се вихрят насилие, ксенофобия и расизъм. Единственият начин да им се противопоставим  е като споделяме уроците от миналото”, каза Димитър Димов , ръководител на Школата по история „ИстОрика” и инициатор на областната конференция, посветена на 78 годишнина от спасяването на българските евреи.

.