Иван Данов е новата номинация на Орешарски за министър на инвестиционното проектиране

Иван Данов сменя Калин Тихолов като кандидат за министър на инвестиционното проектиране.  Това обяви номинираният за премиер Пламен Орешарски на влизане в сградата на президентството, където заедно с лидера на БСП Сергей Станишев връщат на държавния глава Росен Плевнелиев изпълнен мандата за съставяне на правителство. Първоначално Орешарски го обяви като Иван Димов, а след това при връчването на мандата на президента каза, че е Иван Данов.

Орешарски уточни, че Данов е от същите университетски среди като Тихолов.

Номинираният за премиер каза, че за няколко дни, когато коментирал позициите в бъдещия кабинет предимно с експерти нямал достъп до всякакъв вид информация, така че да прецени за кои от експертите обществената реакция няма да бъде най-добрата. Нямам достъп до архивите на службите, в събота и неделя това не е възможно да стане, говорил съм с всеки от тях и разчитам на техните думи, каза още Орешарски.

На въпрос за номинацията на Цветлин Йовчев за вътрешен министър и че е съветник на бившия премиер Бойко Борисов и ГЕРБ, Орешарски отвърна с въпрос: „По какво личи да е техен съветник“. Аз винаги съм казвал, че ще водим национално отговорна политика, без разлика от цветове, симпатии към футболни клубове и други по-странични интереси и характеристики, добави номинираният за премиер.