Няма опасност от грипна епидемия в Кърджалийския регион

„За момента Кърджали е далеч от грипна епидемия”, съобщи пред „Арда нюз” говорителят на Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве(РИОКОЗ) Мариана Тончева. „Заболеваемостта в града за последната седмица е само 74.66 промила на 10 000 души. Грипна епидемия се обявява при над 200 и нагоре промила на 10 000 души население”, допълни още Тончева. При ежедневен надзор в две лекарски практики в града за последната седмица са били регистрирани 34 случая от грип и остри респираторни заболявания(ОРЗ). Наблюдава се, обаче, повишаване на чревните инфекции, като са регистрирани 15 случая на вирусни хепатити и 15 случая на ентроколит. Заболелите от инфекция варицела пък са били 34 души.

Най-честите оплаквания на местните пациенти в кабинетите на джипитата към момента са острите възпалителни заболявания и по-конкретно остри катари на горните дихателни пътища, научи още репортер на „Арда нюз”. Симптомите на това заболяване са отпадналост, температура, болки в гърлото и хрема.

Всички легла в Диспансера по белодробни болести, който от началото на 2011 година премина като самостоятелно отделение на многопрофилната болница пък са заети.

Грипната епидемия вече обхвана Софийска област и общините Петрич и Благоевград, очаква се до края на седмицата тя да обхване и други области в страната.

Мехмед МЕХМЕД