Оправдаха Сумиста за пищов, собственост на кърджалиец

Пешо Сумиста постигна първа съдебна победа. Соченият за тартор на Килърите беше оправдан по две стари обвинения от Софийския районен съд. Първото бе, че е купил автомобил „Ауди А4“, обявен за откраднат и препродаван няколко пъти, а второто за притежаван незаконен пистолет „Байкал 442“ със заличен сериен номер. Експертиза по делото е установила, че оръжието е собственост на Раиф Мустафа Ферхат от Кърджали. Съдът не уважи и иска за 22 хиляди лева на ирландски гражданин, първоначален собственик на аудито. Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок. Съдът измени и мярката за неотклонение на Стоянов по това дело, която е била 500 лв., в подписка.
Сумиста беше доведен под конвой от следствения арест на Шумен. Преди началото на делото се наложи да бъде викан медицински екип заради поредното оплакване от високо кръвно. Сумиста дори настоявал делото да се проведе в линейката, тъй като не се чувства добре.
Съдът остави без уважение искането на прокуратурата за нова съдебномедицинска експертиза по метода на ДНК изследването.
Магистратите приеха, че няма достатъчно доказателства, че откритите в аудито на Сумиста боен пистолет и черна шапка с прорези за очите са ползвани от него. По делото така и не бе приета експертиза, която категорично да докаже, че космите в колата и по маската са на Стоянов. По време на пледоариите от прокуратурата поискаха минимално наказание срещу подсъдимия заради чистото му съдебно минало.
„Невинен съм по всички обвинения. От 2003 г. спрямо мен се извършва репресия. Тогава срещу мен беше прекратено едно дело и ми беше казано, че ще бъда осъден, независимо на каква цена“, заяви самият Стоянов пред съда. Той уточни, че уважава българския съд и институциите в България и не може да възприеме нещата, които се случват в момента в страната. Според него прокуратурата защитава обвинения, които са безпочвени, „подправени нарочно и, меко казано, манипулирани“. След края на съдебното заседание гигантът бе откаран под конвой в Шумен.

Източник: www.standartnews.com