„Златните баби“ на Пчеларово боядисаха яйца на Велики четвъртък


Със собственоръчно боядисани пъстри яйца и козунаци посрещнаха кмета на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед и председателят на Общинския съвет инж. Месру Мюмюн дамите т. нар. „златни баби“ от Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ в село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева. Общинското ръководство уважи съживеният в селото традиционен християнски обичай на Велики четвъртък да се боядисват великденските яйца. Те поздравиха празнуващите с настъпващите великденски празници
Боядисването на яйца за Великден е традиция за християните по цял свят. Прието е обичаят да се състои на Велики четвъртък или на Велика събота преди Възкресение Христово.
„Традиция е на Великден боядисани яйца да се носят в църквата, където се раздават на близки. Така ще се направи и в село Пчеларово, където в църквата света „Петка“ ще се оставят боядисани яйца“, разказаха за обичая жените от Пчеларово.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.
За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите в четвъртък, се дава втора възможност – да боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота.
След въздържанието на Разпети петък съботата е денят за довършване на подготовката за празника, обясниха организаторите от Пчеларово.
Исмет ИСМАИЛ