Фотоизложба „Срещи с природата“ показва красиви места от Родопите и Черно море през погледа на един родопчанин


На 7 май, от 18 часа, в Читалище „Нов живот“, Момчилград, ще бъде открита тематична фотографска изложба „Родопско-морски срещи с природата през погледа на един родопчанин, живеещ до морето“ със съдействието на Община Момчилград и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.
Фотоизложбата показва красотата и разнообразието на природата в Източните Родопи и Бургаския край чрез фотографии, обединени от творческия поглед на техния автор – Тенчо Петков, роден в Кърджали и живеещ в Бургас.
Жителите и гостите на Момчилград със сигурност вече неведнъж са виждали кадри на Тенчо Петков, тъй като Община Момчилград от няколко години поддържа успешно сътрудничество с него. Снимки от автора на изложбата „Родопско-морски срещи с природата“ дори красят две от уникалните обемни букви на Момчилград. Ще можете да разпознаете кои са те, като посетите фотоизложбата от 7 до 29 май в Читалище „Нов живот“=
Изложбата е с вход свободен и е отворена за максимално широка публика. На откриването на 7 май са добре дошли всички, като отправяме специална покана и към младите, и към хората на преклонна възраст. Очакваме представители на културни и екологични организации, образователни институции и местни власти, както и творци от всички жанрове на изкуството, художници, фотографи, писатели, любители на природата, ученици и студенти, активисти по въпросите на околната среда, туристи и всички любопитни да видят познати и непознати места, показани по красив и интересен начин.
Във фотоизложбата „Родопско-морски срещи с природата“ са включени 30 фотографии заснети през различни сезони и времена на деня, от брега на Черно море до планинските върхове на Родопите. Чрез интерактивни мини плакати до всяка снимка ще бъде дадена допълнителна информация за заснетите места, включително видео клипове от тях.
Проектът „Срещи с природата“ на Фондация си поставя за цел, чрез уникални кадри, създадени с внимание и обич, да представи природата като източник на вдъхновение и красота, но също така и да предаде посланието за това колко важно е да пазим природата – искаме да мотивираме хората да уважават и да се грижат за природата, да ценят нейното богатство не като даденост, а като ценност и наследство, което сме длъжни да съхраним за бъдещите поколения.
Представянето на снимки от Източните Родопи и Бургаския край в една обща изложба ще допринесе за изграждането на своеобразен творчески мост между двата региона, ще подчертае уникалността на тези две различни, но невероятно богати на култура и природа области. Вярваме, че изложбата ни ще спомогне за взаимното опознаване, сближаване и сътрудничество между хората от двата региона.
След Момчилград, фотоизложбата „Родопско-морски срещи с природата“ ще бъде представена в Кърджали и Крумовград, преди да отпътува през август към Бургас и селата Ливада и Маринка. Всички тези места са избрани неслучайно – от една страна, поради личната житейска свързаност на фотографа Тенчо Петков с тях и възхищението му пред тяхната природа, което той запечатва чрез изкуството на фотографията.