Три обществени сгради в Кърджали са одобрени за финансиране за въвеждане на мерки за енергийна ефективност

Водещи, Икономика

Проектите, с които Община Кърджали е кандидатствала за финансиране за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на три обществени сгради, са одобрени.

Това съобщи пред журналисти заместник-кметът на общината Даниел Делчев.

Става въпрос за следните сгради: тази на бившия окръжен съвет, в който се помещават няколко институции, намираща се на бул. „България“ 74, сградата, известна на кърджалийци като „Белия кораб“,в която съседи са общинска и областна администрации и детска градина „Ян Бибиян“.

В общината са получили покана за сключване на договор., уточни Делчев. „В момента се изготвят необходимите документи. След подписването на договора, можем да говорим за реално изпълнение на тези инвестиции.“, посочи заместник-кметът на община Кърджали.

И в трите сгради става въпрос за въвеждане на мерки, които са предписани след проведени енергийни обследвания – хидро и топлоизолации, ремонт на покриви, подмяна на дограма, също и инсталиране на фотоволтаици., поясни Даниел Делчев.

По думите му идеята е всички да постигнат Клас А и енергийни спестявания от поне 60% след изпълнението на инвестициите, както и намаляване на въглеродните емисии.

Продължителността на проекта за ДГ „ЯН Бибиян“ е  24 месеца, проектите за останалите две сгради са за по 30 месеца.

Галина Кючукова, Арад нюз