Зам.-кметът Даниел Делчев: Санирането на блокове в Кърджали – най-рано в началото на лятото идната година

Водещи, Общество

43 блока са кандидатствали в община Кърджали за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Финансовия ресурс за тях е 30 млн. лв.,  съобщи на брифинг заместник-кметът на общината Даниел Делчев.

Към момента няма одобрени блокове в национален мащаб. Общ списък на одобрените многофамилни жилищни сгради, както и на тези, които ще влезнат в списъка на резервите и на тези, които ще бъдат отхвърлени, ще бъде публикуван от Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/., каза Делчев.

Той изрази надежда, че списъците с одобрените ще излезнат до Нова година.

Но от там нататък процедурата се удължава във времето, защото самото финансиране става факт от момента на подписване на договора за безвъзмездна помощ, а не от излизането на списъците., поясни заместник-кметът на община Кърджали.

Според Даниел Делчев санирането на блокове в Кърджали може да се очаква най-рано в началото на лятото идната година и то в оптимистичен вариант.

Той добави, че към момента в общината постъпват много въпроси от МРРБ по отношение на санирането  на многофамилните жилищни сгради. Повечето от въпросите са свързани с уточняването на технически подробности., посочи Делчев.

По думите му това означава, че оценителните комисии в регионалното министерство работят усилено, за да успеят да спазят крайните срокове за оценка.

„За нас тези срокове са много кратки. За да можем да отговорим на един въпрос, се изисква експертното участие на много хора, специалисти.“, заяви Даниел Делчев.

Той каза още, че сградите, които не бъдат одобрени, ще имат възможност да участват във втория етап на програмата. Финансирането във втората фаза се очаква да бъде 80 на 20. Или живущите в блока, ще трябва да поемат 20% от сумата за саниране.

„Въпреки това, вече има запитвания от няколко блока, които са готови, ако не бъдат одобрени, да кандидатстват в следващата фаза.“, посочи заместник-кметът на община Кърджали Даниел Делчев.

Галина Кючукова, Арда нюз