„Урок по родолюбие“ изнесе вицепрезидентът Илияна Йотова пред ученици в Кърджали

Водещи, Общество

Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова участва в „Урок по родолюбие – България в Европейския съюз. 17 години по-късно“.

Домакин на проявата беше кърджалийската езикова гимназия ЕГ „Христо Ботев“. На събитието присъстваха ученици, представители на училища – посланици на Европейския парламент от Кърджали.

С фанфарна музика вицепрезидентът бе посрещната от гвардейците на Езиковата гимназия. Илияна Йотова поднесе венци пред паметника на Христо Ботев в двора на гимназията.

Вицепрезидентът посети някои от кабинетите на училището. А след това изнесе урок, посветен на 9 май- Ден на Европа и победата над хитлерофашизма.

Пред кърджалийските ученици Йотова подчерта, че те трябва да се гордеят със своята Родина. „Колко държави в Европа имат 13 века история.“, попита вицепрезидентът. България винаги е била в центъра на Европа и ще остане в центъра на Европа., подчерта Йотова.

„Днес, на 9 май,  трябва да си припомним нещо, което често забравяме. Когато през 2007 г. се присъединихме към ЕС в Декларацията, която е подписана от всичките ни европейски партньори, е записано, че най-големия принос на България  е създаването на кирилската азбуката. България е страната, която внася третата писменост, която е в основите на славянската цивилизация, разпространява се далече извън географските граници на страната ни. Днес над 300 0000 000 души по света пишат с кирилската азбука.“, изтъкна вицепрезидентът и отправи послание към младежите никога да не забравят тези факти и да бъдат хора със самочувствие.

 

Йотова посъветва гимназистите да заложат на доброто образование. Да бъдат най-добрите. Да станат лидери в България, в Европа, в света.

Вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова е в Кърджали по покана на БНР-Кърджали, за да участва в отбелязването на 7 години от създаването на Регионална радиостанция на Българското национално радио в града край Арда.

 

Галина Кючукова, Арда нюз