Фалстарт в изборния ден – три секции в Крумовградско не можаха за отворят заради липсващи членове

Водещи, Местни избори

„В община Крумовград 3 секции са с намален състав и не можем да ги отворим.“ Това каза председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев.

Трите СИК в община Крумовград са в селата Горно юруци, Мало Каменяне и една подвижна. Те са 7-членни и трябва да има поне 4 присъстващи члена, за да може секцията да заработи. Но в деня на изборите, по четирима членове във въпросните СИК не са се явили и затова в момента се търсят хора на тяхно място, за да стартират работа.

В цялата област секциите започнаха работа, с изключение на трите секции в община Крумовград. Но и в много от тях също има отсъстващи членове, включително и от ръководствата им – председател, зам.-председател или секретар., каза още Павел Гатев. В тези случаи на тяхно място се назначава член от комисията и секциите са започнали работа. Отсъстващите членове ще бъдат назначени до два часа, уточни Гатев

Той коментира, че през последните 10 дни партиите са започнали масово да сменят членове на СИК, дори и във вчерашния ден. Като пример Гатев даде куриозен случай, в който 3 партии сменяли един и същи човек в деня за размисъл.

„Това е големия проблем за РИК Кърджали, че много заменки се направиха. Работим на базата на тяхното несериозно отношение.“, заяви Павел Гатев.

262 278  са имащите право на глас в област Кърджали. Общият брой на СИК е 542. 344 се гласува само с машина, с хартиена бюлетина се гласува в 198 секции.