Задържаха над 1.2 кг контрабандни златни накитити на МП Капитан Андреево

Контрабандни  златни накити за над 144 000 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при две проверки.

На 11.09.2022 г. на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация. Водачът – турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока – дини от Турция за Германия. По метода „анализ на риска“ камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която на три места в шофьорската кабина – под седалките и във фабрична кухина над панорамното стъкло, са открити четири картонени кутии с изделия от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 985.60 грама са от 14, 21 и 22-каратово злато на стойност 116 392  лева.

Контрабандно пренасяните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Спрямо турския гражданин, М.Г. е взета мярка за неотклонение парична гаранция, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

При другия случай лек автомобил с немска регистрация пристига на пункта на 09.09.2022 година. В колата пътували водачът, съпругата му и двете им деца – немски граждани, които заявили, че не пренасят стоки, пари или валутни ценности за деклариране. При извършената митническа проверка, в конструктивна кухина на автомобила митническите служители откриват пакети с  изделия от жълт метал. Според експертизата изделията са златни с общо тегло 269.80 грама на стойност 28 329 лева. На шофьора е съставен акт по Валутния закон.