Паметник на Нури Адалъ беше открит в парка на Момчилград

Водещи, Общество

Паметник на един от най-изявените български дисиденти Нури Адалъ беше открит в носещия името му градски парк в Момчилград. Церемонията се проведе в деня, в който се навършват 100 години от рождението на бореца за граждански права, известен още като българския Нелсън Мандела. Нури Адалъ прекарва общо 23 години по затворите по време на комунистическия режим в България. През 1989 година е екстрадиран в Турция, където дълги години е секретар на изселническата организация „Балгьоч“. През 2000 година Нури Адалъ е удостоен със званието почетен гражданин на община Момчилград. Напуска този свят през 2004 година.
В церемонията по откриването на паметника се включиха синът на Нури Адалъ – Фикри Адалъ, кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халит Таръ, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия Басри Еминефенди, кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, председателят на общинския съвет Ерсин Юмер, общински съветници, репресирани, политзатворници и много жители и гости на Момчилград.
„Нури Адалъ се е борил за права и за свободи, за своя език и своята идентичност, да бъде равноправен гражданин в Република България. Нека почетем всички герои, жертви на тоталитарния режим. Всички са дали живота си в борбата всички ние да бъдем достойни граждани на родината си“, заяви Илкнур Кязим.
„Нури Адалъ не е само герой от местно или национално значение. Нури Адалъ е човек, който не е живял в миналото, дори не е живял в настоящето. Той винаги е живял в бъдещето“, заяви д-р инж. Хасан Азис.
Деца от основните училища в селата Равен, Нановица, Звездел и Груево рецитираха стихове на Нури Адалъ.
След церемонията по откриването председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед отслужи молитва за благополучие
Арда нюз