Хасан Азис за отделянето на Кърджали в самостоятелна община: Времето е доказало, че едно такова предложение е несъстоятелно

Водещи, Политика

Ако погледнем на предложението от административна гледна точка, трябва дебело да подчертаем,че това е  възможно само чрез допитване до народа т.е. чрез Референдум, а не както беше обявено от партия „Има такъв народ“ със законови промени. Така коментира кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, оповестеното при посещението на представители на ИТН в Кърджали на 7 май, предложение за отделяне а града от селата в самостоятелна община.

Темата коментира преди дни и областният лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева, която определи тази идея като евтин политически пиар.

„Когато отнемаш конституционни права на гражданите, това не е демокрация. Затова хората, които го изказаха като предложение, трябваше първо да се съобразят с Конституцията, а след това и с вижданията на жителите на общината. Този подход е недемократичен и граничи с парламентарна диктатура.“, подчерта инж. Азис.

Той допълни, че през годините много партии са се упражнявали по темата разделяне на Кърджали, но времето е доказало, че едно такова предложение е несъстоятелно.

„Ние трябва да се учим от историята, а тя ни показва, че тази идея не е издържала във времето и многократно е отхвърляна. Днес тя звучи още по-абсурдно.“, посочи кметът на Кърджали.

Според него отговорните политици трябва да говорят за нуждите на хората, за нерешените проблеми.

„Нека управляващите да говорят например, че Кърджали има нужда от околовръстен път, нека да говорят за инвестиции в инфраструктурата, че града има нужда повече социални заведени, от повече детски градини или пък за това, че областната болница се нуждае от нов Ядрено-магнитен резонанс.“, коментира д-р инж. Хасан Азис.

Ако говорим за разделяне на община Кърджали, да попитаме защо само община Кърджали. Когато си зададем този въпрос – Защо само Кърджали, нещата вече отиват в друга посока и аз искам да спра до тук, заключи кметът на общината.

Галина Кючукова, Арда нюз