Стрийт фест „Моят глас“ с участието на ученички от Кърджали се проведе в Градската градина

Стрийт фест с участието на млади момичета организира Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали, съвместно с клуб „Будител“.

Идеята е чрез изкуство да се чуе гласът на младите момичета – за техните проблеми, които срещат в обществото, в семейството, в училище, в средата, в която общуват, обясни Елисавета Кехайова, директор на РБ „Н. Й. Вапцаров“.
Стрийт фестът е по проект, озаглавен „Стрийт фест 3Е / Еманципация, Ерудираност, Емпатия”, който библиотеката спечели и се финансира от Български фонд на жените, София. Посветен е на Международния ден на жените – 8 март.

„Щастлива съм, че успяхме да реализираме този проект и днешното събитие е финалната фаза от реализацията му. Младите хора трудно споделят проблемите си и с чрез този проект се опитахме да ги провокираме, да чуем техния глас. Направихме го чрез изкуство.“, сподели Елисавета Кехайова.

Всички инициативи по проекта са насочени към жените в днешното общество. Затова за участие в него са поканени момичета от 14 до 19- годишна възраст. В рамките на един месец младите дами рисуваха, представяйки темите и проблемите, които ги вълнуват. „А днес правим открита изложба на тяхното творчество под надслов „Моят глас“, като по този начин я представяме пред цялата общественост на Кърджали.“, добави директорът на Регионалната библиотека.

Елисавета Кехайова изрази удовлетворението си от факта, че с картините на ученичките, показващи техния мироглед чрез изкуство, се е получил един истински творчески празник. Кехайова благодари и на директорите на училища, които са откликнали на поканата и са се включили в събитията, организирани от библиотеката.

Близо час гимназистките рисуваха и на открито в Градската градина на Кърджали, а след това организираха и шествие с техните платна. „Мисля, че се получи красив момент.“, каза Елисавета Кехайова. Тя добави, че ще бъде престъпление рисунките да бъдат скрити някъде и за това ще бъдат изложени още през следващите дни във фоаето на Регионалната библиотека, за да могат читатели, потребители и гости да ги видят.

 

Проектната идея „Стрийт фест 3Е“ цели застъпничеството за правата на момичетата от 14 до 19 години от мултикултурния град Кърджали като афишира и огласява проблем и трудности в обществото, учебна среда и семейство в споделен креативен процес на плакатна фиеста под надслов „Моят глас“, представена в градска среда в европейската година на младежта. Създадените творчески произведения на откровението за равенство, права и стереотипи, основани на пола ще търсят мястото на еманципираната, ерудираната и емпатичната жена в обществото.

 

Галина Кючукова, Арда нюз