50 ардинчани посетиха Кападокия

Общество

Около 50 души от Ардино посетиха Турция с маршрут Анкара, Соленото езеро, Кападокия, Аксарай,Коня, Акшехир, Ескишехир, Бурса, Истанбул. По време четиридневната екскурзия ардинчани имаха възможност да разгледат и опознаят част от историческите и културни забележителности на централна Турция и Кападокия. В Анкара посетиха мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция. Тук те бяха посрещнати от Вилдан и Октай Ахмедови. Вилдан е работила като секретар в община Ардино и главен секретар в министерството на земеделието, а по настоящем е в посолството на Република България в Анкара. Октай е син на дългогодишния член на джамийското настоятелство в град Ардино Исмаил Ахмедов. Разгледаха Музея „Анъткабир“. Наблюдаваха с интерес и смяната на караула.
По пътя за Кападокия, групата не пропусна да посети и Соленото езеро в централната част на провинция Анатолия.
Кулминацията на екскурзията бе областта Кападокия, включена в списъка на Юнеско за световно наследство. Преминаха “на галоп” през Невшехир, най-големият град в региона и административен център на Кападокия. По пътя видяха чудноватите скални образувания и многобройни отвори на пещери по склоновете наоколо.
В рамките на един ден ардинчани посетиха подземния град в Каймаклъ, градовете Учхисар, Гьореме и други места с природни забележителности, както и стария конак в Юргюп с музейна експозиция, където е сниман известният сериал „Асмалъ Конак“. Не пропуснаха да се отбият и в град Аванос, разположен на северната граница на Кападокия. Той е стар град, преди е носил името Ванеса. През него тече една от най-големите и най-дълги реки на Турция – Къзъл ърмак (Червената река). В Аванос влязоха в грънчарска работилница, където наблюдаваха самото производство на изделията като демонстрация на местен майстор на грънчарското колело. Разгледаха и ателие за произведения на изкуството от глина и порцелан, както и цех, където изработват украшение от скъпоценни и полускъпоценни камъни. Ардинчани не пропуснаха да направят и обзорна екскурзия на въздушен балон над приказния пейзаж на Кападокия.
В последния ден от екскурзията групата посети град Коня. Тук ардинчани разгледаха една от религиозните светини в тези места – мавзолея на ислямския философ – Мевляна Руми. Направиха разходка и в града на Настрадин Ходжа – Акшехир и разгледаха музея на открито в града.
Групата изказва най-искрени благодарности на шофьора на транспортна фирма „Картал тур“ Мюмюн Тахир, шофьора Йозкан Терзиев за комфортното и безаварийно пътуване, както и на организатора на екскурзията Джейлян Муталибов.
Гюнер ШЮКРИ