Бейхан Мехмед: Случилото се в София е провокираща игра към Главното мюфтийство

От област Кърджали са заминали 100 души, за да подкрепят Главното мюфтийство в София, заяви районният мюфтия.

Преди два дни сградата на Главното мюфтийство в София беше запечатана, след взлом на хора на възстановения от съда за председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев, заедно с полицаи и частен съдебен изпълнител.
Именно по разпореждане на съдия-изпълнителя от сградата бяха изведени хората на главния мюфтия Мустафа Хаджи. Личният секретар на Недим Генджев Николай Панков също влезе в окупираното от полицията мюфтийство, за да опише вещите и касата на ръководството на вероизповеданието. Той обясни, че има изваден изпълнителен лист срещу Главното мюфтийство за вземания в размер на 300 000 лева. Тогава по обяд пред ислямската централа дойдоха главният мюфтия Хаджи, шефът на Върховния мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед и почти всички районни мюфтии. Цял ден от страната пристигаха автобуси с протестиращи срещу акцията имами. Демонстрацията премина спокойно и не се стигна до сериозни сблъсъци.

Редакцията на „Арда нюз” потърси мнението по въпроса на районния мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. За съжаление опитите ни да се свържем с другата страна в сблъсъка се оказаха безуспешни.

– Г-н Мехмед, как ще коментирате случилото се пред сградата на Главното мюфтийство в София?

– За съжаление, всичко това е една игра, която в момента се провокира към Главното мюфтийство.

– От цялата страна са се стекли хора, за да защитят мюфтийството. Заминаха ли хора и от област Кърджали за София?

– Научихме, че генджевистите, заедно с частния съдия изпълнител влизат с взлом в сградата на главното мюфтийство. Споделихме случилото се с имами и наши братя. Без да кажем, че тръгваме в еди колко си часа, че ще има награди за тези хора тръгнахме за София. Доколкото имам информация от Районно мюфтийство – Кърджали 100 души от шест общини от областта тръгнаха за София, с цел за пореден път да покажат, че не одобряват Генджев.

– А кои са всъщност тези хора, които заминаха за София? Платено им ли е, както са твърдели хората на Генджев?

– Това са хора, които оценяват становището на религията и не искат да ги управлява агент от държавна сигурност. Това са искрени и вярващи хора, които не искат да допуснат такъв казус в главно мюфтийство с управа на Генджев. Както вече споменах на никой не е платено нищо, не сме обявили определен час преди тръгването нито сме плащали пари на тези хора.

– Научихме от националните медии, че са били изпочупени врати и прозорци. А има ли пострадали от сблъсъка пред Главното мюфтийство?

– Слава Богу от кърджалийската група няма пострадали, но за съжаление секретарят и зам.-главен мюфтия е бит от полицията. Полицаите са казали на хората, че ако не ги отърва да се изнесат от България. Аз ги питам. Къде да се изнасяме ? Та това е нашата страна, ние сме граждани на Република България.

– Секретарят на Недим Генджев Николай Панков е обяснил за изпълнителен лист срещу Главното мюфтийство за вземания в размер на 300 000 лева?

– Странно защо никой не видя този изпълнителен лист. Тази сума е за адвокатски хонорари, които Недим Генджев дължи на адвокат Жана Кисьова.

– Заедно с отец Петър бяхте в община Меджидия по покана на кмета Хасан Азис. Как протече визитата ви в Румъния?

Преди няколко дена се върнахме от Румъния, благодарен съм на Хасан Азис за поканата му. Цялата кърджалийска делегация посетихме църква „Свети Петър” в Меджидия, която е била построена по инициатива на бившия общински кмет, който е мюсюлманин. Той отишъл и споделил проблема с правителството, че общината се нуждае от църква, защото християните нямат. Кметът е успял да събере средства и е била построена църква. В Меджидия, както и в Кърджали живеят заедно християни и мюсюлмани. В общината има и джамия, построена по инициатива на Краля, който е християнин. В румънската община толерантността, уважението към отсрещния се чувства наистина много добре. Връщам се в България и научавам за сблъсъци и проблеми с Генджев, защото използва фалшиви документи, а някои институции стоят зад него.

Интервю на Мехмед МЕХМЕД

„Арда нюз” ще продължи да следи случая отблизо.