Халибрям Халил: Предавам щафетата с достойнство

Общество

Лесно е да се каже. Цели 36 най-плодотворни години, дадени на обществото. Така може да се обобщи дейността на Халибрям Халил от село Божурци.

Роденият на 14 февруари 1954 г.,  след като вече е в пенсионна възраст, предаде щафетата като кмет на кметство Божурци на Ембие Мурадова. С гордост и чиста съвест публично застана зад нейната кандидатура.

„Благодаря на всички, които през годините гласуваха доверие“, заяви Халибрям Халил. Доайенът направи своята равносметка като подчерта, че няма как човек да надскочи себе си, без подкрепата и без куража, които идват от хората.С честен труд е изкарвал прехраната си и е обучил децата си. „Дойдох с празни ръце и си отивам с празни ръце, но с много опит“, казва той.

Кариерата на бай Халибрям в администрацията започва през януари 1984 г. в тогавашното кметство Железник. 10 месеца по късно, подобно на мнозина, Халибрям Халил изживял с болка т. нар „Възродителен процес“ от 1984 до 1989 г.От 1990 до 2015 г. цели 25 години е секретар в кметство Свободиново. През тези години ежедневно изминава около 15 километра от родното му село Божурци до работното му място в Свободиново. В повечето случаи пеша.„Не ми тежат тези години, защото от 1971 г. до 1980 г. бях вратар и защитник в местния отбор „Искра“ Черноочене. От там имам тренинг“, казва той. Едно от трите ми деца Неджатин /Джайчи/, който е защитник в същия отбор е наследил моето хоби“, споделя още Халибрям Халил.

След промени  в Изборния кодекс от 2015 г. селата с население над 100 души се оформят като отделни кметства. Така е и със село Божурци, където за първи път избират своя местен управник. Съседите на Халибрям Халил без да се колебаят го издигат за кандидат. И за един мандат става кмет на кметство Божурци.

„През тези  36 години в селата Железник и Свободиново съм сменил 5 кметове на кметства и 5 кметове на община Черноочене. И ето, че дойде време и аз да предам щафетата“, споделя развълнувано бай Халибрям. И заръчва на младите да обичат родния край и хората.

Ръководството на община Черноочене благодари на досегашния кмет на село Божурци Халибрям Халил за дългогодишната му дейност.Колегите и приятелите му пожелаха здравето, мира, щастието, успехите и многото хубави моменти, да са винаги с него.

Исмет ИСМАИЛ