Кметът на село Железник нащрек заради роене на пчелите си

Водещи, Общество

Кметът на чернооченското село Железник Себахтин Мустафа е и опитен пчелар.

Селският кмет сподели, че с настъпването на месец май е започнало процесът на роенето на пчелите. Обикновено това става през периода май-юни, при бързото увеличаване на броя на пчелите в семейството. Възниква, когато пчелата майка напуска гнездото с голям брой пчели работнички. Роят може да съдържа хиляди до десетки хиляди пчели, казва Себахтин Мустафа. Роенето представлява естественият начин за размножаване на колониите на медоносните пчели.

Пчеларството не е лесно занимание, но въпреки това привлича интереса ми, казва Себахтин Мустафа. Той разказва, че при първата главна паша за годината, пчелите, при добри грижи на стопанина, достигат своето максимално развитие. Приблизително 1 седмица преди началото на цъфтежа се поставят магазините и пчелите се оставят на спокойствие.

Основен дървесен вид у нас, който е свързан с тази паша е бялата акация. Обикновено в нашата надморска височина акацията започва да цъфти от 5 до 10 май и продължава малко повече от две седмици. През това време силните кошери могат да напълнят магазина с акациев мед.

Той е доволен от миналогодишният медобер. Получил е повече от 10 кг мед от 10 рамков кошер.

По предишните години в района нямаше дажба, казва той.

Неблагоприятно се отразява на медосбора наличието на продължителни валежи, силни засушавания или силен и продължителен вятър.

Исмет ИСМАИЛ