Ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ изследват иновативно някои от „модерните болести“

Водещи

Иновативен проект, свързан с проблемите на психичното здраве, влиянието на стреса в ежедневието, депресии, зависимости ще представят учениците от Първа немска паралелка в Х клас от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали по време на иновативната седмица в училището. Тази година тя ще бъде през месец май, а общата тема е: „Здравето-универсална човешка ценност“.

Освен автори на амбициозното изследване,  учениците са и участници в клинично изследване, което да отчете тяхното ниво на стрес и наличие на депресивни състояния. Проучването е проведено в Държавната психиатрична болница от детски психолог, а резултатите от него ще бъдат включени в разработката, с цел да се направят научно обосновани изводи за „модерните болести“ на днешния ден и да се откроят възможностите за ранна превенция  и специализирана помощ.

В иновативната разработка са включени и институционалните обобщения на експерти от Областна дирекция на МВР-Кърджали по темите със зависимостите от наркотични и упойващи вещества и тенденциите в картината на детската престъпност.

Сериозната изследователска работа на учениците е съчетана и със закачлив театрален прочит на проблема с психичното здраве. По време на представянето публиката ще може да види нетрадиционен поглед към една от най-известните приказки на Шарл Перо – „Пепеляшка“. Актьор-участник в проекта ще изиграе ролята на психиатър, който ще постави диагнози на приказните герои. Творческите усилия на учениците от Първа немска паралелка в Х клас не свършват дотук – българска писателка е създала специално за проекта стихотворение, по което участник в иновативната разработка е написал музика и творбата ще бъде представена за първи път пред публика.

Жури ще оценява разработките, участващи в иновативната седмица в ЕГ „Христо Ботев“, като най-добрите ще бъдат отличени и наградени.

Арда нюз