OЧБ-Кърджали обмисля да намали популацията на бездомните кучета чрез европрограми

инж. Раид Идриз

Докато в София продължават проблемите с бездомните кучета в Кърджали нито един човек не е бил ухапан от скитащите псета през 2010 година, това сподели пред „Арда нюз” директорът на общинското предприятие „Озеленяване,чистота и благоустройство” инж. Раид Идриз.

Всеки ден, обаче кърджалийската фирма е получавала по 4-5 сигнали за проблеми с бездомните песове. „Имаме денонощно дежурство във всички дни на седмицата. Гражданите, които имат проблеми с бездомни или домашни кучета могат да звънят на тел. 6-55-03. Миналата година например имахме случай , при който домашно куче беше нападнало собствениците си и не ги пускало в дома им. Интересното е, че това става в късните часове на вечерта. Изпратихме екип, който да прибере кучето. Ветеринарният ни лекар установи, че животното е било болно и не е можало да познае стопаните си”, споделя инж.Идриз.

През 2010 година работници на Общинската фирма са заловили общо 909 псета, от които 858 били обезпаратизени, а 753 кастрирани. Прекратяване на функцията на половите жлези на кучетата е най- скъпата процедура, като мъжкото кастриране струва 20, а женското 25 лева. По данни на ОЧБ броят на починалите кучета през миналата година в Кърджали е 163, от които 7 евтанизирани заради тежки болести. За по-добра организация Раид Идриз е провел и среща със селските кметове от Община Кърджали. Вече има представени списъци от кметствата за броя на бездомните кучета на тяхна територия. Така можем да контролираме ситуацията в цялата Община. Обмисляме да кандидатстваме и по европрограми за намаляване популацията им, сподели още директорът на ОЧБ.

Кърджалийските бездомни кучета се приютяват в транспортната база на фирмата на ул. „Язовирска” в квартал „Студен кладенец”.

Мехмед МЕХМЕД