Всяка една организация минава през определени етапи на своето развитие

Заяви пред БНТ кметът на Кърджали Хасан Азис, който е убеден, че ДПС е достатъчно силно като идея и всяко поколение пренася тази идея на следващо по-високо ниво

Подаването на оставка от ръководството на ДПС от страна на Касим Дал и обвиненията срещу лидера на партията Ахмед Доган са поредното изпитание за движението, коментира по БНТ кметът на Кърджали Хасан Азис. Той уточни, че решението на досегашния втори в ДПС е лично негово.

Всяка една организация минава през определени етапи на своето развитие от гледна точка на съвременните политически изисквания, отчете Азис, според когото ако има изолация на ДПС, това щяло да бъде оценено на заседание на ръководството на партията и щели да се предприемат мерки. Касим Дал трябва да бъде изключен, смята градоначалникът на Кърджали, който смята, че ДПС не се намира в криза. Дали Касим Дал ще остане депутат, зависело от личната му ценностна система, но и от становището на ръководството, добави Азис.

– Касим Дал трябваше днес да бъде изслушан от централното оперативно бюро на партията, но той каза категорично, че няма да се яви. Как оценявате това негово решение и какво стои зад него, според вас?

– Решението на г-н Дал, разбира се, е лично негово, но все пак не бих искал да неглежирам това решение и всичко, което е казано от г-н Дал, тъй като Касим Дал е един от сериозните хора и един от основателите на Движението за права и свободи. В своеобразен аспект той през последните 20 години е един от хората, които е изграждал и структурите, и идеята за ДПС. Но,така или иначе, това е поредното изпитание за Движението за права и свободи и в организационен, и в политически аспект, и аз съм сигурен, че всичко това, което е казано, то ще бъде пречупено през нивото на партийната и човешка ценностна система на всеки един от членовете на Движението за права и свободи. Така или иначе, това, което се казва от г-н Дал, то, предполагам, че няма да бъде, така, неглежирано и от централния съвет, защото така, както и той каза, все пак се надявам и днес на заседанието на централното оперативно бюро да бъде взето решение за изслушването на г-н Дал.

-Тоест вие се надявате на това. А очаквате ли, че вероятността е голяма това да стане?

– Всяка една нормална политическа организация, уважаваща себе си, мисля, че трябва да го направи, и аз съм сигурен, че това се отнася в много голяма степен и за Движението за права и свободи.

– Разбрах позицията ви, тя е ясна. Такава е и позицията и на областната структура, не само на общинската в Кърджали, вие се солидаризирахте с нея. Но да ви попитам, така или иначе няма ли нещо вярно в това, което каза г-н Дал, че ДПС в момента се намира в политическа изолация, която не е от интерес за партията, не е в интереса на партията?

– Аз вярвам в едно, аз вярвам, че всяка една организация минава през определени етапи на своето развитие, от гледна точка на съвременните изисквания и съвременните особености в политически и в организационен аспект. Движението за права и свободи в настоящия момент е това, което е към днешна дата. Ако има такава изолация – и вътрешна, и външна, аз мисля, че това ще бъде оценено и ще бъдат предприети съответните мерки от страна на централното ръководство и, разбира се, от страна на всеки един в структурите на движението. Но не мисля, че това е един от много сериозните мотиви и за подаването на оставката на г-н Дал.

– Не смятате, че това е основният мотив, така ли?

– Със сигурност и може би има и нещо друго, но не мога да гадая. Да бъде изслушан г-н Дал.

– Само да ви попитам, в писмото, което Касим Дал разпространи до структурите на ДПС и до медиите, разбира се, напускайки централното оперативно бюро, та в него той говори за изчезването на каузата ДПС. Моля ви, во кратце да опишете каква е каузата ДПС според вас.

– О, знаете ли, може би това е едно от основните неща, с които е започнало Движението за права и свободи. Всяка… каузата ДПС, от една страна, тя е обща, от друга страна, тя се пречупва през погледа и през ценностната система на всеки един от членовете на Движението за права и свободи. Но това, което бих искал да кажа, че каузата ДПС отдавна излезе от тесните рамки на персонифицирането и ДПС е достатъчно силно като идея и през всяко поколение, така, пренася тази идея на следващо по-високо ниво в нашето съвремие и в своето развитие. Мисля, че проектът ДПС е доказал своята необходимост от съществуването си през последните 21 години. Проектът ДПС е необходим и аз вярвам в това, и в регионален, и в национален, и в европейски, и в международен аспект. Мисля, че каузата ДПС ще живее и то ще се развива с оглед на особеностите на нашето съвремие.

– Г-н Азис, и един такъв въпрос. Вие вчера казахте, мисля пред националното радио, и в декларацията на областната структура в Кърджалийска област е казано, че е нормално в една такава ситуация г-н Касим Дал да бъде изключен и да напусне, защото който не може да убеди в своята кауза останалите, трябва да напусне партията. Нали ви цитирам правилно?

– Аз мисля, че всеки един човек, който носи в себе си каузата на ДПС, трябва да бъде достатъчно силен и той трябва да хармонизира в…

– Така, само че, извинявайте, въпросът ми беше не звучи ли малко недемократично това, че щом не можеш на момента да убедиш съпартийците си в една друга линия и ако имаш различия с тях, че трябва просто да напуснеш партията, не е ли малко недемократично като пожелание това?

– Мисля, че това, което ми казвате, малко противоречи на това, което може би съм казал. Но, така или иначе, всеки един човек, особено на по-високите нива на управление на партийната организация, ще трябва да може да носи тази отговорност и този, така, този тежък кръст. Но, така или иначе, ако всеки един от нас не може да убеди наистина в своята правота, той е длъжен да приеме решението на общото. Все пак това е смисълът на една партийна организация. Партийната организация е въпрос на компромиси. И ако човек не може да прави тези компромиси, разбира се, трябва да направи оценка и преоценка на своето поведение.

– Г-н Азис, последен въпрос, лично към вас като към човека Хасан Азис. Смятате ли, че Касим Дал има правото да остане депутат от Движението за права и свободи при положение, че има толкова фундаментални различия с водената от Ахмед Доган политика?

– През последните 21 години пред Движението за права и свободи е имало няколко случая, които са стояли, така, като въпрос, това, което вие ми задавате. Но, забележете, че това е въпрос, толкова актуален за ДПС, така е и актуален за всяка една политическа партия и за всеки един човек, попаднал в една такава ситуация. Все пак аз бих искал да кажа, че това е въпрос на личностна изградена ценностна система в партиен и в човешки аспект, от една страна. От друга страна, това е решение, което все пак ще бъде пречупено и през решение на централния съвет и на централното ръководство. Пак не бих искал, така, да гадая за едно такова развитие на този казус. Но има много малко време и то ще бъде ясно на цялото ни общество.