В Момчилград почетоха паметта на жертвите от зловещия възродителен процес

Мустафа Карадайъ: Не искам в моята Родина да има премиер, който казва, че одобрява целите на възродителния процес, а не методите му

Паметникът на жертвите на тоталитарния режим в центъра на Момчилград вчера събра за 21-ви път стотици жители на града, гости от Делиормана и Девин, от Турция и Гърция. Проявата започна с шествие от народни представители, общински и селски кметове, бивши политзатворници, които поднесоха венци и цветя пред паметника на жертвите на тоталитарния режим. Сред присъстващите на митинга бяха зам.-председателят и секретар на ДПС Рушен Риза, секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, народните представители Юнал Тасим, Неджми Али, Хасан Адемов и Ариф Агуш, председателят на ДПС в област Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер, кметът на Момчилград Ердинч Хайрула, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, кметът на Кирково Шукран Идриз, кметът на Крумовград Себихан Мехмед, лидерът на „Балгьоч” Емин Балкан, омбудсманът Хакиф Емин.

Домакинът и кмет на Момчилград Ердинч Хайрула заяви, че си спомня как са изглеждали улиците на града на 26 и 27 декември , когато самият той е бил само на 10 години и допълни, че никога няма да забрави страха в очите на хората тогава. Хайрула заяви, че ще бъде тук винаги, за да отдаде своята човешка признателност на стотиците репресирани и интегрирани по време на т.нар. възродителен процес. Кметът на Момчилград каза още, че събитието не е повод за разединение, а е ден за равносметка, ден в който всеки да осъзнае какво е било , откъде се е тръгнало и докъде се стигнало. Въпреки тази гавра, ние в момента живеем в разбирателство, завърши в оптимистичен дух Ердинч Хайрула.

След края на тоталитарния режим очаквахме всичко да се оправи, но все още сме далеч от това. Единствената ни вина тогава беше да бъдем турци и мюсюлмани, каза лидерът „Балгьоч” Емин Балкан. В държава-членка на Европейския съюз и НАТО продължава да има етническа и религиозна дискриминация. Според мен това е срам за България и Европейския съюз. Продължават още и проблемите на малцинствата с майчиния си език и религията. Как бихме могли да научим официалния език , ако не занем добре майчиния, риторично се обърна към присъстващите Емин Балкан. Не е демократично и това , че правителството забранява правото на вот на изселниците и закрива театри. Най-жалката картина в случая е затварянето на театъра в Кърджали ДМДТ „Кадрие Лятифова”. Министър Рашидов закрива театър кръстен на името на майка си, това най-малкото е неморално.

Поклон пред Вас скъпи мастанлии, така започна своята реч Мустафа Карадайъ, секретар на ЦОБ. Той определи случилото се преди 26 години, като гавра с човешките права. Днес ние сме заедно, заедно сме от 20 години и тази заедност ни прави силни. Тя създаде и Движението за права и свободи и бъдете убедени, че докато има движение за права и свободи ще има и борба за права и свободи, каза още пред момчилградчани Карадайъ.

Заместник-председателят и организационен секретар на ДПС Рушен Риза поднесе поздравления от името на лидера Ахмед Доган. Той отбеляза, че трябва да се покаже уважение и да се помни историята. Днес с това събитие правим един преход от миналото към настоящето и градим бъдещето. Няма да позволим обществото да забрави случилото се преди 26 години. Тази болка ще остане винаги в нашите сърца. В Кирково, в Ардино, в Североизточна България, в Медово хората показват, че все още нямат сигурност, която трябва да имат като граждани на ЕС. Ценностите на ЕС са свобода и демокрация. Нашият министър-председател кога говори истините, когато казва че одобрява целите на възродителния процес, а не методите й ли? Или когато казва, че одобрява икономическите реформи и дава 100 милиона за полицейщина , а закрива театри и блокира парите на тютюнопроизводителите? Ние ще бъдем винаги с вас и ще дадем окови на вашите желания, каза Рушен Риза на възпометалния митинг в Момчилград.

Текст: Мехмед МЕХМЕД

Снимки :Байрам БАЙРАМ