Ансамбъл „Кърджали“ заминава на фестивал в Измир

Ансамбълът за турски песни и танци „Кърджали” при НЧ „Юмер Лютфи 1993г.” ще участва в 6-тия Международен фестивал на балканския фолклор, който ще се провежда от 22 до 29 Декември в Измир, Турция. Момчилградската фолклорна група „Зейбеклер” също е поканена от организаторите от Голяма община-Измир. Всички разходи включително и транспортните се поемат от организаторите.

В тази връзка Секретарят на читалище „Юмер Лютфи” г-н Мюзекки Ахмед заяви следното: „Както винаги щесе постараем да представим много достойно България на този голям международен форум. Особеното този път е, че ще представим два изцяло нови танца, характерни за нашия край, които поставихме на сцена в последните три месеца. Наред с тях ще представим и останалите любими турски народни танци. Имахме желанието и готовността да представим и един български народен танц, който беше поставен от художествения ръководител Юксел Есен. Но поради отказа Министерството на културата да ни предостави средства от допълващата субсидия за български носии това няма да се осъществи.

През тази година ансамбълът ни взе участие в шест международни фестивали където достойно представи страната ни. Сега в навечерието на Нова година сме щастливи, че имаме възможност да станем част от този голям фолклорен форум”.
Г-н Ахмед отбеляза, че много български изселници от Измир са се обадили в културното средище, за да споделят нетърпението си от предстоящата среща. Кърджалийската група е била посрещната с голям интерес, когато е участвала в един фестивал преди две години в друг квартал на Измир-„Буджа”.
Ахмед определи 2010 като успешна за читалището и развитието на турската култура в България, макар че под думата „реформа” бяха закрити двата турски театъра -в Кърджали и Разград. Напротив той посочи този факт за причина читалището да работи все по-амбицирано за съхранението и развитието на традициите, обичаите и езика на турското малцинство в рамките на българската национална култура. В такъв смисъл Мюзекки Ахмед обеща от пролетта читалищните състави да изнесат представления във всяко населено място в региона и цялата страна, където предимно живее турско население. Той беше категоричен, че така кърджалийското читалище ще продължи да съхранява и развива турската култура в България.