За първи път председателите на местните клубове ще се включат в избора на „Спортист на годината”

Най-много състезатели в номинациите има от спортовете кану-каяк, волейбол и свободна борба

За място в най-добрата десетка за 2010 година на Кърджали ще се борят общо 27 състезатели. Всички те са предложени от председателите на местните клубове, където се състезават. Най-добрите спортисти ще се определят с гласовете на журналистите, и за първи път с тези на 16-те председатели на клубовете в Кърджали. Спортната комисия към Община Кърджали ще разгледа, калкулира и обяви крайните резултати. Тази година най-много номинации събраха състезателите на спортните клубове по кану-каяк, волейбол и борба.

АВТОМОБИЛИЗЪМ:

Пламен Стайков/мъже/ – Кърджалийският пилот спечели трето място в генералното класиране на рали „Троянови врата”. Спечелените 15 точки му отредиха 16-то място в годишното класиране „Рали 2010”. В останалите седем етапа Стайков не успя да спечели точки. Той участва в рали „България 2010”, кръг от световния шампионат по рали и завърши на 48-о място в крайното класиране.

Пламен Стайков – 16-то място „Рали България”, 48-о място в „България 2010”

БОРБА:

Местният клуб по борба СК „Крепост” през 2010 година участва в четири турнира, организирани от българската федерация по борба. В държавно-личния отборен шампионат за деца в Горна Оряховица момчетата на Айдън Руфат спечелиха 3 сребърни и 1 бронзов медал. В следващото участие на тима в Ямбол Мюмюн Шабан спечели златен медал в категорията до 32 кг. В националния турнир в Стара Загора Дургут Бехчет се окичи със златото. В последния турнир за годината в Димитровград 11-годишният Мустафа Мехмед се окичи със злато в най-леката категория до 27 кг. Двата сребърни медала спечелиха Мерт Мурад в категория до 38 кг и Тасим Бирол(53кг). Серкан Сезгин(30), Емре Юксел(32), Мустафа Мехмед(38) и Муса Кямил(42) пък завършиха на третите места в своите категории и спечелиха бронзовите отличия. От СК „Стремци” в изпратената анкета до Общината са посочени един златен медал на Мюмюн Шабан и два сребърни медала на Мустафа Мехмед и Муса Кямил от международен турнир.

Мюмюн Шабан /момчета до 14г./

Мустафа Мехмед/момчета до 14г./

Дургут Бехчет/деца до 12г./

Муса Кямил/момчета до 14 г./

Водна топка:

През тази година девойките на „Арда” Кърджали спечелиха всичките си срещи от Държавния шампионат по водна топка за девойки и безапелационно взеха титлата. Отборът от Кърджали бе с много по-голям опит от противниците си, а и бяха по-големи на години, съответно и физически. Отборът на „Арда” вече втора година се състезава в женския шампионат, където също отбелязва прогрес. Титлата бе първа в историята на женската водна топка за Кърджали. От клуба са номинирали капитана Десислава Петкова, която се отличи над всички.

Десислава Петкова – капитан и златен медалист с „Арда” в държавното първенство за девойки.

Водомоторен спорт:

12-годишният Ангел Севов завърши на второ място в държавното първенство в Клас SA – 250 кубика. Връстникът му Мирослав Димов пък завърши на трето място в Клас Джуниър 250 кубика.

Ангел Севов/12г./

Мирослав Димов/12г./

Волейбол:

Състезателите от „Арда” доказаха на всички, че Кърджали е волейболен град. Нашите от години се състезават в Суперлигата на България. Освен това момчетата от този клуб през летата се състезават и за най-високите отличия в плажния волейбол. Невен Нешев и Константин Митев това лято спечелиха второ място в международния турнир по плажен волейбол за мъже под егидата на Европейската Конфедерация по Волейбол. Двамата записаха исторически успех и станаха първата българска двойка с подобен успех в световен турнир. Нешев и Митев завършиха без проблеми на първо място в кърджалийската арена „Спартак”, който бе кръг от републиканския шампионат. Трябва да се отбележи, че Митев през тази година участва и в Световното първенство по волейбол в зала с екипа на националния отбор на България.

Михаил Костадинов и Тома Станков постигнаха първия си голям успех, като станаха балкански шампиони за юноши до 20 г. на първенството в Драма (Гърция), където в петте си мача загубиха само един гейм.

Кирил Хаджиев и Делчо Раев завършиха на трето място в провелото се балканско първенство в Пловдив. На републиканското първенство в Пловдив двамата загубиха на финала от кърджалиеца Николай Колев и партньора му Андрей Николов от Варна. Освен златния медал Колев завърши на пето място в европейското първенство.

Константин Митев

Невен Нешев

Михаил Костадинов

Тома Станков

Кирил Хаджиев

Делчо Раев

Николай Колев

Кану-каяк:

Най-много кандидати са от този спорт. Младокът Станимир Мирчев завърши на трето място на К1 – 500м. Също така той спечели и шесто и седмо място в състезанията за купите „Никола Велев” и „Тракия”. Мариян Димитров, Андрей Димитров, Енчо Чалъков, Георги Пройков и Димитър Иванов спечелиха четири златни и един сребърен медал в републиканското първенство в р. Струма край Кресна. В кръг от европейската купа в Симитли Енчо Чалъков и Димитър Иванов завършиха на второ място след спечелени три сребърни и един бронзов медал. 38-годишният Мариян Димитров стигна и до полуфинал в Световното първенство в Полша.

Мотоциклетизъм:

12-годишният Георги Георгиев от СК „Крос-клуб” завърши на трето място в Източноевропейския шампионат в МХ 85сс. 3 години по-малкият Ангел Иванов от СК „Херакъл-1” завърши на 14-то място в МХ 65сс.

Георги Георгиев – Гогата

Ангел Иванов

Футбол:

През тази година футболният клуб на „Арда” завърши на пето място есенния полусезон в Югоизточната „В” група. В състава на треньора Петър Бумбаров се отличи най-много нападателят Ахмед Осман, който наниза общо 19 попадения в 17 срещи и се превърна в основен футболист. 25-годишният играч привлече вниманието на елитните Литекс и Миньор. Нищо чудно през пролетта Осман да заиграе в „А” или „Б” група, където кърджалийски футболисти почти липсват.

Ахмед Осман – втори в голмайсторската класация на Югоизточната „В” група

Тенис:

Кристина Хорсикян през тази година завърши на второ място в кръг от републиканското първенство в Пловдив. Симона Хорсикян завърши на трето място в същия турнир. Освен това, Симона е шампион на щата Небраска в САЩ. За съжаление, обаче двете тенисистки са далеч от най-силните ракети по тенис в България.

Кристина Хорсикян/девойки/

Симона Хорсикян/девойки/

Канадска борба:

Ардинката Емилия Стоянова от спортно-туристически клуб на хора със сензорни увреждания „Родопи” през тази година помете съперничките си и спечели два златни медала на Държавния републикански турнир в Поморие. След това в с.Селановци се окичи с още два сребърни медала. През месец септември Емилия Стоянова завоюва за пети пореден златното отличие във финалния кръг от веригата интеграционните турнири по канадска борба „Воля за победа” в София. Тя стана шеста в Световния турнир в Лас Вегас в категория над 60 кг лява ръка.

Постарахме се да ви представим всички кандидати за „Спортист на годината” в Кърджали с отличията им през настоящата 2010 година. Анкетните карти, които получихме, обаче съдържат невярна и неточна информация. Спортните експерти на Община Кърджали не са разгледали внимателно информацията, подадена от председателите на местните клубове. Ето ви и всички неточности в анкетната карта:

1. Делчо Раев и Кирил Хаджиев завършиха не на второ, а на ТРЕТО място в Балканското първенство по плажен волейбол в Пловдив

2. По официалната информация на федерацията по мотоциклетизъм Ангел Иванов от СК”Херакъл-1” се е класирал не на трето, а на ЧЕТИРИНАДЕСЕТО място в държавното първенство.

3. Пламен Стойков е на 16-то място в крайното класиране в Рали 2010. И не е завършвал на първо място в етап от републиканското първенство, както е посочено в анкетната карта. Третото място в „Троянови врата” и 15 точки от този тур му носят съответното място в крайното класиране.

Материал на Мехмед МЕХМЕД