Младите таланти от Езиковата с две награди от ученическия театрален фестивал

През втората половина на месец юни, само дни преди  началото на лятната ученическа ваканция Русе се превърна в любезен домакин на младите таланти от цялата страна, пленени завинаги от магията на театралното изкуство.

Всички те пристигнаха в петия по големина град в България, наричан  „малката Виена и българската перла на Дунав“, за да покажат в една благородна конкуренция своите дарби и артистични умения на сцените на прочутото Доходно здание – храмът на русенската Мелпомена.

Фестивалът е ежегоден от 2006 година и носи името на известния и обичан от русенската театрална публика артист Климент Михайлов, който въпреки краткия си житейски път допринася изключително много за привличането на младите хора към театъра.

Двадесет и седмото издание на Националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“ се състоя от 22 до 30 юни 2024 година. Съорганизатори са: Община Русе, Общински детски център за култура и изкуство – Русе, ОП „Русе арт“, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе.

Към фестивала има огромен интерес – участват, разпределени в две възрастови категории, 28 театрални трупи  както от  Русе, така и от различни краища на България – София,  Варна, Кърджали, Банкя, Шумен, Велико Търново, Стара Загора, Горна Оряховица, Кнежа, Търговище, Каварна, Видин, Чирпан, Белене, Свиленград, Сливен, Враца и др.

Председател на професионалното жури е актрисата Нона Йотова, а

членове – театроведът Крум Гергицов и режисьорката Росица Миновска – Деведжиева. И тримата споделиха, че с всяка изминала година спектаклите от фестивалната програма стават все по-добри като драматургия, режисура и актьорско изпълнение, както и че НУТФ „Климент Михайлов“ се утвърждава като един от най-авторитетните фестивали в България.

Театралният афиш и тази година е богат и разнообразен. Някои състави са избрали  познати автори – Шекспир, Нушич, Радичков, Иван Радоев, Панчо Панчев, Васил Априлов, Йожен Йонеско. Няколко младежки формации са се спрели на текстове от млади български творци, а други са заложили на авторски сценарии.

Дебютно е участието на младите таланти от театралното студио при Езиковата гимназия „Христо Ботев“–град Кърджали, възстановили традицята за театър на български език в Гимназията след петгодишно прекъсване. Водени от своите ръководители – Атанас Атанасов, режисьор и актьор в ТМЦ в града на митичния тракийски герой Орфей, и Маргарита Маргаритова, учител по български език и литература, младите театрали   успяха да се справят с предизвикателството, пред което бяха поставени от своя режисьор- доста привлекателно и в същото време трудно за изпълнение на сцена. Двадесет и седемте момичета и момчета от театралното студио представиха пиесата „Извънредни ситуации“  на един от най- провокативните съвременни автори – Камен Донев. Неговият стил на изказ е различен от този на класическите представители на драматургията в българския театър.

Извънредни ситуации, истории с обикновени и не толкова обикновени герои, копнежи и мечти, недоразумения, смешни, абсурдни и делнични случки. Стpанни обpази, потопeни в бит и абсуpдност eдновpeмeнно. Eдно паpадоксално съчeтаниe мeжду ежедневни грижи и спонтанни, но нeясни поpиви.

Арда нюз