Над 1.6 тона контрабанден хладилен газ откриха на МП Капитан Андреево

Митническите служители откриха недекларирани 1624 кг хладилен газ при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция.
Товарна композиция от влекач с полуремарке с турска регистрация, управлявана от турски гражданин, пристига на МП Капитан Андреево на входящо трасе от Турция за България на 21.06.2024 г. Шофьорът – турски гражданин, представя документи за превозваната групажна стока, част от която и машина, от Турция за Германия. Митническата служителка, която извършва проверка на документите на товара и претегляне с електронна везна, селектира камиона за пролъчване с рентгенова апаратура. При сканирането са отбелязани необичайни плътности в товарното помещение на полуремаркето. В хода на контролните действия митническите служители откриват 140 бутилки с хладилен агент, монтирани така, че да изглеждат, че са част от декларираната стока – машина. За хладилния агент не е предоставена необходимата информация, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) 2024/573 на Европейския парламент и на Съвета, във връзка с вноса и транзита на флуорсъдържащи парникови газове на територията на ЕС.
На водача е съставен акт за административно нарушение за опит да бъдат превозени стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.
През първото шестмесечие на 2024 г. са задържани 3040,3 кг флуорсъдържащи парникови газове, което е 3 пъти повече спрямо задържаното за същия период на миналата година, показва статистиката на Агенция „Митници“.

Арда нюз