Хиляди се струпаха край целебния извор на Дамбалъ

Хиляди се струпаха край целебния извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта срещу на 5 срещу 6 май. Според местно предание на Хъдърлез ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и лекуват заекващи, парези, екземи и други болести. Край извора се събраха хора от цяла България, както и от Турция и Гърция. Заедно с търсещите изцеление бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Юмер.
Насъбралите се хора търпеливо изчакаха настъпването на полунощ и прошумяването на гората, което е знак, че двамата светци Хъдър и Иляз преминават над дърветата. Точно в този момент започна ритуалното къпане в ледените води на извора. Деца и възрастни бяха потапяни в басейните около чешмата. Стотици се подредиха около чешмата и мълчаливо чакаха реда си, за да напълнят бутилки с вода от извора.

„Създадохме добра организация за протичане на събитието и не допуснахме да се случат инциденти, въпреки струпването на голям брой хора. Благодаря на служителите на Държавно горско стопанство, на полицията и противопожарната служба, както и на ангажираните колеги от общинска администрация“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. За да не се допуснат инциденти около извора беше осветено с помощта на генератори, а в района беше забранена употребата на алкохол. Не бяха допускани и автомобили, за които бяха осигурени два буферни паркинка – край село Летовник и в подножието на Дамбалъ. Деца, трудноподвижни и възрастни хора бяха извозвани с три 15-местни микробуса, осигурени от община Момчилград.