ОДМВР-Кърджали планира специализирани операции и мерки за безопасност по време на великденските празници

14 църковни храма и 24 места за настаняване са проверени преди великденските празници от екипи на РДПБЗН-Кърджали. В храмовете няма установени нарушения на противопожарните правила, в хотели и хижи са констатирани две нарушения и са издадени разпореждания за отстраняване на пропуските. 90 полицейски служители са включени в екипи, които по време на предстоящите празници ще охраняват обществения ред и ще осъществяват контрол по безопасността на движение. За дните на очакван засилен трафик са планирани полицейски операции за контрол на водачите за употреба на алкохол и наркотици, спазване на скоростните режими, използване на обезопасителни колани от водачите и пътниците в автомобилите. Засилено ще бъде полицейското присъствие край храмове, базари, курортни комплекси, увеселителни заведения. От Охранителна полиция напомнят основни правила на гражданите за предпазване от престъпления.

Известно е, че джебчйски бригади  използват навалицата около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници, като посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи.  Ако носите в себе си голяма сума пари, по-добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че планирате пътуване по време на празниците, не разгласявайте в социалната мрежа отсъствието от жилището си. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
Преди да потеглите на път, оставете на доверен близък или съсед телефон, на който може да установи връзка с Вас при нужда.

При пътуване с автомобил изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието. Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките.
Нека по празниците шофира най-опитният водач. Имайте предвид, че трафикът на превозни средства вероятно ще бъде засилен в посока от градовете в първия почивен ден и към големите населени места – в следобедните часове на последния почивен ден. Не се поддавайте на нетърпението и припряността – не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви  в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и  пътните органи. Ако попаднете в задръстване, запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще  усложнят ситуацията.

Спазвайте стриктно ограниченията на скоростни режими. Най-много нарушения от такъв характер в област Кърджали са по първокласния път от и към ГКПП „Маказа“. По празниците ще работят всички устройства за скорост.
Ако все пак претърпите инцидент, относим към работата на полицията, на тел.112 можете да потърсите помощ от дежурните служители на Районните управления  на МВР  и Районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението”. 

Арда нюз