Великденската добавка към пенсиите ще е 100 лева, но не за всички

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност-526 лева.

По данни на Националния осигурителен институт, пенсионерите в страната са около 2 040 000. Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките по 100 лева, ще са нужни около 54 млн. лева.

В НОИ се подготвяме и добавките ще бъдат изплатени с пенсиите за май, съобщиха представители на институцията. С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой заради недостиг на пари за други плащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разходи, посочиха от института.

По предварителни данни НОИ има преизпълнение с 6 млн. лева на приходите за първото тримесечие, но по окончателни данни преизпълнението вече е 13,5 млн. лева, съобщиха от института пред народните представители.

Няма риск за увеличението на пенсиите от 1 юли 2024 г.. Сумата за изплащане на великденски добавки не може да създаде риск за системата на НОИ, увери новият служебен министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Арда нюз