Мария Габриел оттегли кандидатурата си за министър-председател

Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за министър председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. Това каза на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

На 5 март министър-председателят Николай Денков подаде оставка и заяви, че по този начин изпълнява ангажимента, който е поел със съвместната декларация от 6 юни 2023 г. за ротация във властта между управляващите коалиции „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, съгласно която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел трябваше да оглави правителството за следващите 9 месеца.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател.

Последваха преговори между двете коалиции – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

На 17 март на извънреден брифинг от ГЕРБ поискаха равнопоставеност в управлението, а по-късно същата вечер от „Продължаваме промяната – Демократична България“ ги призоваха за още разговори.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел.

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

По-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си, припомня БТА.