Ерол Мюмюн: Ограничаването на езика е нарушение на човешките права и свободи

Денят на майчиния език беше отбелязан в Кърджали. Проявата се организира с подкрепата на общината. В програмата участваха детските групи към читалището, които рецитираха стихове, изпълниха песни и танци.
Гости на събитието бяха заместник-генералният консул на Турция в Пловдив Ахмед Мерген, районният мюфтия Басри Еминефенди, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет на ДПС – Кърджали и заместник-кмет на Община Кърджали – Байрям Байрям, председателят на ОбС-Кърджали Мухаррем Мухаррем, кметът на Община Черноочене Айджан Ахмед и други.
Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн поздрави присъстващите с думите:
„Езикът – това е не само средство за комуникация, но и начин на мислене, литература, изкуство, философия, история, накратко култура и начин на живот. Майчиният език обединява, увеличава споделянето, социализира, дава възможност за новаторско мислене и развитие на въображението. Той обединява въображението и конкретната реалност и повишава самочувствието и самоувереността.
Всъщност езикът е феномен, който надхвърля границите в целия свят. Въпреки, че сближава хората, той също така изгражда мостове, вместо да поставя бариери. Езиковото многообразие не е пречка, а по-скоро предимство, което позволява мирно съжителство. Вярвам, че когато хората осъзнаят, както собствените си езици, така и езиците на други култури, пречките пред езиковото многообразие ще бъдат премахнати. Изчезването на един език е и загуба на общо минало и културно наследство на човечеството. Загубата на връзка с неговото наследство означава унищожаване на една Вселена. Ние обаче сме хора и единственото нещо, което създава нашия интелектуален свят, е нашият език.
Витгенщайн е казал: „Границите на моя език показват границите на моя свят.“ Говорете достатъчно родния си език, защото ако не го владеете и не се усъвършенствате, ще изпитвате последствията от тези ограничения през целия си живот и ще продължите живота си в рамките на ограниченията. Ограничаването на езика е нарушение на човешките права и свободи. Затова е толкова важен майчиният език“.