Поклон пред Апостола на свободата

19 февруари – време, отредено за това, за пореден път да поговорим за смисъла и красотата на един човешки живот.

151  години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”. Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда.  За Средно училище „Васил Левски” – Крумовград този ден е не само патронен празник, а и миг на равносметка за успехите и неуспехите. Миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето, особено през тази година, когато училището ще празнува своя 110-годишен юбилей.

Патронният празник започна с тържествен ритуал пред бюст паметника на Апостола в двора на училището. Празникът бе истински, защото бе споделен от скъпи гости: Себихан Мехмед – кмет на Община Крумовград, Неждие Акиф – зам.-кмет на Община Крумовград, Станка Паскалева – директор на ОДЗ „Митко Палаузов, Елеонора Славянова – директор на ДГ „Юрий Гагарин“ – Крумовград, Анка Антонова и Шинка Чилингирова – представители на ПГ по транспорт – гр. Крумовград.

Ученици поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника на революционера, почетоха делото му с мълчание.

Тържествено слово за патрона на училището произнесе господин Цветан Терзиев – директор на училището. В него беше посочено, че Левски винаги ще остане мерило за нравственост и величие, по което трябва да се равняваме, че Левски ни е нужен като опора и мярка за онова, което правим, като  източник на националното самочувствие и достойнство – истинският морален критерий.

Господин Терзиев поздрави учениците и учителите с патронния празник, изрази своето задоволство от  активното им участие в дейностите, посветени на празника. Припомни, че заветите на Левски ни окрилят непрекъснато в образователния процес, вливат ни повече сили и енергия за постигане на образователните цели. Доказателства за това са резултатите от националните външни оценявания и държавните зрелостни изпити, постиженията на учениците, заели призови места в национални и регионални олимпиади, състезания и конкурси. Показателно е и участието на училището в 12 национални програми и проекти, рекордният брой ученици, класирани за участие в областните кръгове на най-престижното ежегодно състезание, за излъчване на ученици, постигнали върхови научни знания и умения – ученическите олимпиади – 188 ученици!

Накрая отправи своя апел: “Нека  заедно да продължим пътя си все нагоре и нагоре, с по – високи цели, към по – високи резултати! И нека с делата си да покажем, че именно Левски ни е окрилял, за да впишем в 110 – годишната историята на училището с още по- високи образователни резултати! Нека всички заедно да продължим своя житейски път, да си поставяме все по – високи цели и да постигаме все по – високи резултати! Да бъдем достойни последователи на човека и патриота – Васил Левски!“

Арда нюз

 

 

В завършек директорът изказа