Деца с увреждания и таланти на Футболна академия „Арда 1924“ проведоха съвместна тренировка

Общество

Съвместна тренировка на деца и възрастни хора с увреждания и деца от Футболна академия „Арда 1924“ се проведе на стадион „Горубсо“. Поводът бе Международния ден на хората с увреждания, който се отбелязва на 3 декември.
Събитието е било планирано за самия ден, но поради лоши метеорологични условия е било отложено, и се състоя във вторник.

В тренировката взеха участие 25 деца от два Центъра за настаняване от семеен тип за хора с увреждания, както и 25 футболисти от Футболната академия.
„Години наред на хората с увреждания се гледаше като „на другите хора“. Те бяха настанени в институции. Едва сега почнахме лека, полека да ги приемаме в обществото.“, сподели Шенай Мехмедали, управител на ОП „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“, което е инициатор на идеята децата да се включат в обща тренировка с представители на Футболна академия „Арда 1924“.

Иска ми се всички да гледаме на хората с увреждания с други очи. Да се научим да приемаме човека такъв, какъвто е., подчерта Шенай Мехмедали.
По думите й извеждането на децата от сградите, в които живеят и общуването им с други хора, им се отразява изключително добре.

Опитваме се да възпитаваме у децата доброта и да ги подготвим за бъдещето в живота. Инициативата за съвместна тренировка ни хареса много и с желание се включихме., сподели Альоша Синабов президент на Футболна академия „Арда 1924“. Мото на нашия клуб е „Добра личност, добър гражданин, добър футболист“., каза Синабов. Той допълни, че треньорите на Футболна академия „Арда 1924“ дори са пожелали такива инициативи да станат традиционни. „Ще се радваме да можем да помагаме на все повече деца. Отворени сме за подобни бъдещи проекти.“, посочи Альоша Синабов.

Миналата година, отново за Международния ден на хората с увреждания, беше проведена съвместна тренировка между деца в неравностойно положение и тенисисти от ТК „Кърджали“.

Галина Кючукова, Арда нюз