Инж. Кяшиф: Хората са най-ценната инвестиция и най-големия ни капитал

Няма държава, в която машини, оборудвани с наши цилиндри, да не работят надеждно. 99% от продукцията се изнася на европейския пазар, а вече стъпихме и в Америка. Това каза при откриването на завод №2 на фирма „Кяшиф“ в Джебел нейният президент инж. Кяшиф Кяшиф.

На събитието гост беше държавният глава Румен Радев.

В Джебел на този етап функционират два завода, които произвеждат около 1500 цилиндри дневно. В момента се строи 3-ти завод за големи специални цилиндри.  В Кърджали също вече работи завод на „Кяшиф“, в който се произвеждат специални цилиндри. Близо 600 души наброява персоналът на машиностроителните фабрики с марката „Кяшиф“.

За 2022 г. машиностроителната компания е сред 100-те най-големи фирми в страната в класация на вестник „Капитал“ и на 25-то място в топ 50 по рентабилност., припомни инж. Кяшиф.

Хората са най-ценната инвестиция и най-големия ни капитал, подчерта той. Затова фирмата има социална политика, насочена към нейните служители – безплатно медицинско обслужване, безплатна храна в стола на завода, също и безплатен транспорт.

Средната работна заплата е 2600 лева, като от първи септември тази година тя се е повишила със 600 лева.

Фирма „Кяшиф“ има собствена база за повишаване на квалификацията на служителите. Поддържа връзки с две училища в региона, в които има  дуално обучение. „Техни ученици провеждат практически занятия в заводите на фирмата. Имаме и студенти – стипендианти.“, допълни инж. Кяшиф.

„Без обучен персонал и най-скъпите машини не могат да бъдат от полза.“, подчерта той.

Освен това фирмата е ангажирана и с благотворителна дейност. До момента над 1,200 млн.лв  са вложени в благотворителност. „Кяшиф“ е правила дарения на болници, детски градини, училища, подкрепя талантливи и успешни ученици. Фирмата е най-големия спонсор на болницата в Кърджали, в която са ремонтирани напълно две отделения със средства на „Кяшиф“ чрез Фондацията на името на покойната съпруга на инж. Кяшиф – „Хюсние Кяшиф“, чийто управител е Сибел Кяшиф.

„Бъдещите ни планове включват изграждане на детска градина в Кърджали на името на покойната ми съпруга Хюсние Кяшиф, която беше детска учителка. В нея ще се приемат с предимство деца на служители на фирмата.“, каза още инж. Кяшиф Кяшиф.

Днешния ден е специален с факта, че ни удостоихте с вниманието да присъствате на откриването на завод №2, обърна се инж. Кяшиф към президента Румен Радев. Присъствието на държавния глава за нас означава силна подкрепа от президентската институция, дава ни усещане на сигурност., подчерта президентът на фирма „Кяшиф“.

Галина Кючукова, Арда нюз