Спектакълът „Шахнаме: Сказание за зал“ на кърджалийска сцена на 27 април

„ШАХНАМЕ: СКАЗАНИЕ ЗА ЗАЛ” ще баде представен на голямата сцена на ТМЦ – Кърджали на 27 април, четвъртък, 19.00 часа. Спектакълът, поставен за първи път на българска сцена от Елена Панайотова, е вдъхновен от древния персийски епос „Шахнаме“ или „Книга на царете“. В основата му е една от най-красивите любовни истории от древен Иран за принц Зал, отхвърлен от баща си и отгледан от митичната птица Симург. По-късно е реабилитиран, но се влюбва в индийска принцеса и е принуден да се бори за любовта си, преодолявайки редица политически препятствия. „Шахнаме” е спектакъл, разказан с великолепни актьори, танци и музика на живо, спектакъл, който повдига актуални теми  за любовта, истината, властта и отговорността да управляваш, за изчезващия свят на човечността.

Авторът на иранската национална поема „Шахнаме” или „Книга на царете“ – Фердоуси, е един от най-именитите и велики поети на Персия, известен като персийския Омир. „Историите в „Шахнаме”, според Фердоуси, са средство за нас да откриваме общочовешките ценности, и посланията в тях са само семена за общуване, които имат нужда да бъдат култивирани.”

Спектакълът е дело на Theatre Alternatives BG – София.

Превод: Йордан Милев
Режисьор и сценична версия: Елена Панайотова
Композитор: Николай Иванов (група ОМ)Художник: Юлиян Табаков
Хореограф: Росен Михайлов
Музика на живо: Марина Великова (група ОМ)
Участват: Добрин Досев • Велислав Павлов • Севар Иванов • Жана Рашева • Васил Ряхов • Ралица Стоянова • Росен Михайлов и студенти по актьорско майсторство от НБУ:  Веси Методиева, Габриела Ганчева, Йоана Сиракова, Мария Игнатова, Никол Милевска, Михаил Иванов, Никола Куцев, Тони Николов, Павел Събев

* Номинация „Аскеер“ 2022  за костюми

* Награди „Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022  за авторска музика

* Номинация за „ярки постижения в областта на културата“ за режисура от Столична Община за 2021г.

* 40-ти Международен Театрален Фестивал „Фаджр“ в Техеран 2022, гала откриване

* Международен фестивал на физически и визуален театър, Бургас 2021, гала закриване

Във фоайето на театъра преди и след спектакъла може да се разгледа специална изложба на традиционно иранско изкуство, организирана от Иранския културен център.