Над 5000 души се събраха на ифтар в Кърджали

Над 5000 души в Кърджали присъстваха на традиционнната вечеря -ифтар за здраве и берекет, която  се дава в месец Рамазан. Ифтарът е организиарн от  община Кърджали и побратимените турски общини Одрин, Текирдаг и Чорлу.

“ За мен е голяма чест да бъда сред вас тази вечер, сред приятели, сред жители на Кърджали. Чест за мен е, че съм на една маса с лидера на партия, която се бори за правата и свободите на хората. Ние не сме само съседни държави, ние сме едно семейство. Споделяме една и съща култура тук, на Балканите. Не трябва да делим хората по техния произход или вяра, всички хора трябва имат равни права. Надявам се и в Турция вече да дойде „пролетта“,  каза по време на ифтара председателят на ( CHP) Кълъчдароглу и обеща демокрация, права и справедливост на  изселниците в Турция. Кандидатът на Националния алианс  за 13- ти президент на Турция честити Възкресение Христово на всички християни.  Кълъчдароглу и депутати от неговата партия в турския меджлис бяха на визита в Кърджалийско.

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан заяви от трибуната, че за пореден път е на ифтар в Кърджали и, че с община Кърджали са провеждали много съвместни мероприятия и ще продължават в същия дух.

“ За пореден път с кмета на Одрин реализираме една наша стара идея през последните години- среща  на побратимените общини на Балканите. Идеята за единство в този месец на Рамазан, когато  Рамазан Байрам и Великден се празнуват в една седмица,  думата толерантност в Къджали придобива друго значениe. Не случайно Кърджали е известен като столица на толерантността на Балканите. От високата трибуна кметът-домакин, д-р инж.Хасан Азис поздрави всички християни с Възкресение Христово.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че Турция и България са в много добри взаимоотношения. Карадайъ  напомни, че преди дни Движението организира ифтар в районите на земетресението в Турция, където бил много топло посрещнат. 

 

„Вашата визита в Кърджалийско приповдигна настроението на жителите на областта. За мен е чест, че споделям тази вечеря в Кърджали с нашите приятели от Турция, с нашите кметове, председатели на Общински организации, акивисти и симпатизанти на Движението“, заяви Мустафа Карадайъ и честити Възкресение Христово на християните и Рамазан Байрам на мюсюлманите.

Арда нюз