От утре започва изплащането на великденските добавки      

Водещи, Икономика

От утре 11 април 2023 г. (вторник) започва изплащането на еднократната допълнителна сума към пенсиите за Великден. Пенсионерите, чийто размер на пенсията, без добавките и компенсациите към нея е до линията на бедност от 504 лв. включително, ще получат по 70 лв.

Тези средства ще достигнат до над един милион и две хиляди пенсионери, като 42 307 от тях са от Област Кърджали. За да осигури тази подкрепа, Министерският съвет прие решение, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 72 милиона лева към бюджета на държавното обществено осигуряване.

Изплащането на великденската добавка става с отделен пенсионен запис и ще продължи до края на месец април т.г. В случай, че пенсионерът не успее да получи сумата в рамките на този срок, тя ще му бъде изплатена след поискване от териториалните поделения на Националния осигурителен институт.

Пенсионерите, които получават пенсиите си чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, ще получат добавката под формата на допълнителен превод, като платежните им сметки ще бъдат заверени на 11 април 2023 г.

Арда нюз