Цветан Предов, ИТН: Превенцията на изоставянето на деца е моя лична кауза

Проблемите на хората в Кърджали, са проблеми на хората в цялата страна. Това каза пред журналисти в Кърджали избраният за народен представител от „Има такъв народ“ Цветан Предов.

Предов има дългогодишен стаж в областта на социалните дейности. Ангажираността му е свързана основно с децата и младежите, настанени в социални институции.

Той изрази готовност да се запознае на местно ниво с дейността на Центровете за настаняване от семеен тип, в които са настанени деца и младежи, някои от тях с увреждания и интелектуални затруднения.

Националната кауза за превенция на изоставянето на деца е и моя лична кауза., заяви Предов. „Подкрепата, която ние трябва да оказваме на тези младежи, е отговорност на всеки един от нас. Тук не говорим за партии и политики. А за отговорност – човешка, родителска.“, посочи Цветан Предов.

Като един от основните проблеми, свързани с тези институции, той очерта ниското заплащане на служителите. Той е категоричен, че Законът за социалните услуги има голям дефицит, който трябва да бъде подложен на анализ и промяна.

„Запознат съм в детайли с техните проблеми. Служителите в тези институции са с много ниски заплати. Социалната работа в България е изключително недооценена.“, изтъкна Предов.

Те ще имат силна подкрепа в мое лице., подчерта депутатът.

По думите му не по-малки са проблемите на възрастните хора. Трудният достъп до доболнична помощ, недобре функциониращата система за подкрепа на хора, които живеят сами, в малки населени места.

Част от проблемите в социалната сфера според Предов е и демографската криза в страната, ниската раждаемост.

Това е ангажимент на държавата, която трябва да е до хората, до техните проблеми и да има конкретни решения за тях., каза още Цветан Предов.

Новоизбраният депутат от ИТН увери, че ще има приемна за граждани в Кърджали.

„Ние сме най-малка партия в НС все още чакаме политиците, които са получили по-голямо доверие да се разберат и наистина да има работещо правителство. Според нас нагласите в обществото са най-после да се работи.“., коментира  в отговор на въпрос за сформирането на коалиционно правителство, Александър Вълчев, член на Изпълнителния съвет на ИТН.

Вълчев припомни, че до 24 април продължава подписката на „Има такъв народ“ за инициирането на Референдум за смяна на държавното устройство.

„Призоваваме хората да се подписват, да бъдат активни. Това е начина да изискваме политиците да работят. Смяната на политическата система е нещо, което може да реши проблемите не само на Кърджали, но и на цялата страна.“, заяви Вълчев.

Галина Кючукова, Арда нюз