Официално: ДПС печели изборите в област Кърджали

Водещи, Политика

При 100 % обработени протоколи от СИК в РИК-Кърджали Движението за права и свободи е първа политическа сила в област Кърджали. За ДПС са гласували 47 433 души или 70,18 % от имащите право на глас.

Най-много гласове след ДПС в региона е получила Коалиция „ГЕРБ-СДС“. Коалицията печели 10,79 % от вота на избирателите. За ГЕРБ/СДС са гласували 7294 човека.

Трета сила в област Кърджали е Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ с  5786 гласа или 8,56 %.

Четвърта е БСП за България с  3,62% . За столетницата вота са си дали 2450 гласоподаватели.

Петата позиция е за „Възраждане“ с 2331 гласа или 3,45%.

Шестата партия , която влиза в парламента – „Има такъв народ“ е получила доверието на 644 гласоподаватели в област Кърджали, което прави 0,94%.

Какво показва сравнението с резултатите от проведените избори на 2 октомври 2022 година спрямо предсрочния вот на 2 април 2023 г.

Ръст бележат „ГЕРБ-СДС“ и „Възраждане“. Електоралната подкрепа за ГЕРБ/СДС в област Кърджали е нараснала с 684 гласа, а тази за „Възраждане“ с  773 гласа.

ДПС губи 1541 гласа.

БСП за България има лек спад от 46 гласа.

За партията на Трифонов пък са гласували с 289 гласоподаватели по-малко в сравнение с предходните избори.

Припомняме, че в 48-то НС влезнаха 8 партии – ГЕРБ/СДС, „Продължаваме промяната“, „БСП за България, ДПС, „Възраждане“, „Демократична България“, ПП „Има такъв народ“ и ПП „Български възход“.

49-я Парламент на Р България ще е 6-партиен. Народни представители ще имат „ГЕРБ-СДС“, „ПП-ДБ“, „Възраждане“, ДПС, БСП за България и ПП „Има такъв народ“.

Макар все още да няма официално решение на ЦИК за разпределението на мандатите, почти сигурно е, че ДПС ще има  4-ма депутати от Кърджали. Петият мандат, който след разпеделението на гласовете на централно ниво, отива при партията с най-малкия остатък, най-вероятно ще изпрати в парламента народен представиетел от партията на Слави Трифонов.

Галина Кючукова, Арда нюз