Над 50 000 „маркови“ стоки задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

50 491 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия със знаци на търговски марки задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево. Стоките, които са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост са открити при проверки на четири товарни автомобила, влизащи в страната от Турция.
При един от случаите на 14.03.2023 г. на пункта пристига товарен автомобил с турска регистрация. Шофьорът- турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока от Турция за Чехия. Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители откриват сред декларираната стока 34 546 текстилни изделия, по-голяма част от които дамски и мъжки тениски и спортни екипи, 4386 чифта обувки и 57 чанти, носещи лога на известни марки.
В друг товарен автомобил на 16.03.2023 г. митническите служители откриват отново сред декларираната стока 6180 текстилни изделия, брандирани с фигуративни и словни изображения на известни мерки. Камионът с полска регистрация е управляван от български  гражданин, който е превозвал стока от Турция за Полша.
В други два камиона на 08.03. и 09.03. 2023 година при щателна митническа проверка между декларираната стока, превозвана от Турция за Германия, митническите служители откриват общо 5322 облекла с обозначения на световноизвестни марки. Стоките не са били декларирани, т.е. не са фигурирали в документите към товара и на практика са контрабанда. На водачите – турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците.
В изпълнение на Регламент 608/2013 за случаите са уведомени притежателите на съответните търговски марки, които да се произнесат дали задържаните декларирани и недекларирани стоки нарушават интелектуални права на съответните марки.
От началото на годината до момента митническите служители на ГКПП Капитан Андреево са при задържали над 320 000 артикула  със знаци на регистрирани търговски марки.
Арда нюз