Хасан Азис на Срещата на върха в Атина: Правителствата трябва да се вслушат в посланията на В-40

Водещи, Общество

Мрежата на балканските градове В-40 започва да се превръща в историческа мисия, в която кметове на десетки градове се обединихме с послание за мир.
Това заяви в речта си д-р инж. Хасан Азис пред над 70 кмета от 11 държави по време на заседанието на Срещата на върха на В-40, която се провежда в Атина.

Срещата на В-40 е безспорно и възможност за развитие на балканските градове., смята д-р инж. Хасан Азис. “Днес отличаваме 2-3 ключови думи по време на срещата.
Първата от тях е „Мир“: сигурен съм, че В-40 е послание и истинска мисия за мир между народите. Ако кметовете и местната власт не могат да формират външната политика, то със сигурност правителствата, от които зависи тя, трябва да се вслушат в посланията на В-40.
Втората дума, която ни обединява на срещата, е „кафе“. Стара турска поговорка казва, че „Едно кафе се помни 40 години“. В България пием късо или дълго кафе, но благодарение на срещите с колегите-кметове, можем да кажем, че с удоволствие българите пием прекрасно турско кафе в Одрин, или пък гръцко в Комотини, и това е в резултат на отличната ни съвместна работа. , каза още Хасан Азис.

При учредяването на Мрежата през 2021 г. в Истанбул, представител от България е бил само кметът на Кърджали. „Днес 10 кмета на големи български градове присъстват тук, а общо 30 български кмета членуват в Мрежата. Статистиката е достатъчно показателна за потенциала, енергията, но и отговорността на местните власти.
Целите на В-40 са цели както на Европа, така и на всички страни на Стария континент.“, изтъкна инж. Азис.

И днес тема е какво ни обединява, а не какво ни разделя. Това е основата, върху която трябва да гледаме в утрешния ден, да мечтаем за бъдещето, а не да търсим разделителните линии между нас. Тук никой никого не пита кой от коя политическа партия е.

И третата, най-използвана дума днес, е „Криза“. Тя не познава граници и континенти, забавя развитието на общините и държавите. И ние, местните власти, чрез В-40 показахме, че можем да се обединим за ново алтернативно решение.

Големият потенциал от тази среща за мен и моите колеги е в областта на местното икономическо развитие. И то не се случва само със Среща на върха на кметовете, ами и е съпътствано със срещи на местния бизнес. Имаме добро сътрудничество с много побратимени общини, чиито кметове присъстват тук. Имаме отлични отношения с Румъния, Северна Македония, и др., но В-40 ми дава усещането, че Кърджали вече има побратимени общини в лицето на Истанбул, Атина, Тирана, и много други, които присъстват тук., посочи д-р инж. Хасан Азис.