Eкспозиция, посветена на жертвите на Холокоста, е отворена за посещения в Арт галерия Кръг

Култура

НА 27 ЯНУАРИ ХОРАТА КАЗВАТ: „НИЕ ПОМНИМ“ И „НИКОГА ВЕЧЕ“!

В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78 години от освобождаването на оцелелите в най-големия нацистки концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ /27.01.1945/, където са убити над 1,1 млн. души. Холокостът е геноцид над приблизително 6 млн. европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. В нацистките лагери на смъртта освен евреи и военнопленици, загиват и критици на Хитлер – хуманисти, демократи и други политически опоненти на нацистите. Първоначално лагерите са създадени за политическите опоненти, но са избивани и роми, хомоксесуални, славяни, хора с физически и психически увреждания, пастори, отказали да проповядват расовите теории в църквите си. Геноцидът срещу евреите става част от нацистката идеология и никой не е подминат – бедни, богати, атеисти, бебета, старци и религиозни. През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста.

Пред опасността от разрастващата се заплаха от расизъм, антисемитизъм и фанатизъм в днешния свят, хиляди се включват в ежегоднитe форми на възпоменание на жертвите. Познаване на историята на Холокоста е от решаващо значение за запазването на нашето бъдеще. Никога не трябва да забравяме колко лесно речта на омразата може да се превърне в престъпление от омраза; как невежеството или безразличието могат да доведат до расизъм и геноцид; или как мълчанието пред лицето на фанатизма е съучастие. Твърде много пъти оттогава международната общност не успя да изпълни обещанието си „Никога вече“ – както за съжаление станахме свидетели с геноцида срещу тутси в Руанда през 1994 г., геноцида в Сребреница през 1995 г., войната в Украйна днес.

През 2019 г. екипът и доброволците от Арт движение Кръг се включиха в инициативата на Световния еврейски конгрес „Ние помним” /#WeRemember/ и това беше отбелязано сред инициативите, проведени в държавите-членки на ЕС. В експозицията, представена днес в Арт галерия Кръг, могат да се видят историите на 11 мемориала в различни градове по света, издигнати в памет на жертвите на Холокоста, инициативата и реализацията на някои от които принадлежат на тийнейджъри от тези страни. Посетителите ще се запознаят и с уникалния „Проект Пеперуда“ /The Butterfly Project TBP/, който стартира през 2006 г. като училищен проект с подкрепата на Еврейската академия в Сан Диего, Калифорния и се изпълнява в памет на 1,5 милиона деца, убити по време на Холокоста, както и в почит към оцелелите. От 2006-та до днес проектът се разпространява от училища и организации в различни градове и държави, където творци и ученици създават арт проекти с пеперуди в памет на всяко дете – жертва на Холокоста. Броят на пеперудите, разработени като дизайнерски концепции върху стени на училища и сгради, върху пана, раници, ученически чанти, дрехи и пр., през 2022 г. вече надхвърля 600 000. Проектът е вдъхновен от стихотворението „Пеперудата“, написано през юни 1942 г. от 21-годишния Павел Фридман от Прага, затворен в нацисткия концентрационен лагер Терезин. Терезин или Терезиенщад съществува от 1941 г. до май 1945 г. и служи като транзитен лагер за евреи, преди да бъдат изпратени за унищожение в „Аушвиц-Биркенау“. Павел Фридман също е изпратен в Аушвиц, където е убит на 29 септември 1944 г. Стихотворението „Пеперудата“ /което завършва с думите: „Тази пеперуда беше последната./Пеперудите не живеят тук,/В гетото.“/ е запазено след смъртта му върху тънък свитък хартия, в левия ъгъл на която е отбелязана датата 4 юни 1942 г.

Поради интереса на училищата в Кърджали да се запознаят с представените проекти, в част от които главните действащи лица са тийнейджъри, експозицията, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, е отворена за посещения в Арт галерия Кръг още от 23 януари /понеделник/.