Камерният концерт „Пътят към Орфей” препълни Дома на културата

Култура

Камерният концерт „Пътят към Орфей” препълни Дома на културата. Солистите Варта-Естер Касарян-пиано и Людмила Павлова-мецосопрано изправиха на крака публиката и получиха

В програмата на концерта бяха включени творби от К. Глук, В.А.Моцарт, Фр.Шопен, Р.Шуман, А.Понкиели, Ж.Бизе, С.Рахманинов и С.Прокофиев.

Варта-Естер Каспарян е родена през 1999 г. във Варна. Свири на пиано от шестгодишна. Учи в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”  и НБУ. Носител е на втора награда в категория клавирно дуо на Тринадесетия международен детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб”2012 г. На международния музикален конкурс „Звукът на времето”-Велико Търново 2021 г.получава първа награда в категория индивидуални изпълнители.

Людмила Павлова е родена в Кърджали през 1996 г. Тя е магистър по класическо пеене от класа на проф. Свилен Райчев при НМА”Проф.Панчо Владигеров” в София. Окрива я маестра Александрина Милчева,наричана от публиката „българката с кралския глас”. През февруари и март 2022 г. Людмила Павлова, съвместно с Варта-Естер Каспарян и тенорът Ованес Каспарян, изнасят концерти в художествената зала в София и Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна.

Съвместният проект на младите изпълнителки е подпомогнат от Националния фонд „Култура”,Ротари клуб Кърджали и Дом на културата Кърджали. Концертът им в Столицата на Източните Родопи е част от програмата за дните на Кърджали. Осъществява се с подкрепата на Община Кърджали.

Сред публиката на концерта беше и кметът на Кърджали инж. д-р Хасан Азис.