Стартират разкопки на древното светилище край Татул

Общество

След 15-годишно прекъсване отново започват разкопки на знаковия обект на българската археология – светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, който е научен ръководител на проучването. В екипа се включват и д-р Николай Бояджиев от Регионален исторически музей-Смолян и Даниела Коджаманова, директор на Регионален исторически музей-Кърджали. Разкопките се финансират от община Момчилград.

Светилището бе разкрито през първите години на XXI в. от екипа на проф. Овчаров. Това е обожествен още в каменно-медната епоха скален масив, чиито връх в късната бронзова епоха е обработен с длета и превърнат в изявен мегалитен паметник. На най-високото място е изсечен дълбок каменен саркофаг.

Има хипотеза, че това е реалният или символичен гроб на легендарния певец и главен тракийски герой Орфей. Основание дават запазени исторически сведения за уникален погребален обичай на царете в Родопите, напълно отличаващ се от могилните гробници на владетелите в равнините. Те са полагани в пещери или на върха на скали, за да бъдат посредници между боговете и хората. Освен Орфей, така е погребан и загиналия в Троянската война от ръцете на Одисей цар Резос.