Над 8 млн. лева платени през виртуалния ПОС терминал в офиса на НАП в Кърджали

Водещи, Икономика

8 016 690 млн. лв. са платени от началото на годината до момента през  т.нар. виртуален ПОС (е-услугата на НАП за плащане с карти) в офиса на приходната администрация в Кърджали. От услугата са се възползвали малко над 23 200 кърджалийци, като повече от половината са предпочели да платят здравните си вноски чрез ПОС-терминалите във фронт-офиса.

Електронната услуга „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) в портала за електронни услуги на НАП.  От приходната агенция уточняват, че за плащането чрез виртуалния ПОС терминал на НАП не се дължат такси и то се отразява в данъчно-осигурителната сметка на клиента веднага, без обичайното забавяне при банков превод.

„С всяка година се увеличават потребителите, които плащат задълженията си онлайн, като се възползват от електронната услуга на НАП. За сравнение ще кажа, че за цялата 2021 година сме отчели 22 500 плащания през ПОС-терминалите, като  за деветте месеца на тази година отчитаме 23 270 плащания. Или вече сме надхвърлили всички плащания, направени през изминала година, с което отчитаме сериозен ръст в ползването на тази електронна услуга. Освен, че е бързо и за него не се дължат такси, плащането чрез виртуален ПОС е предпочитано от гражданите, които спешно трябва да възстановят здравните си права или им е необходимо удостоверение, че нямат неплатени задължения. От услугата напоследък се възползват и много родители, които искат да ползват по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания, но имат задължения, подлежащи на принудително изпълнение. За нас е много важно да улесняваме данъкоплатците при изпълнението на данъчно-осигурителните им ангажименти“, сподели директора на офиса на НАП в Кърджали г-жа Елван Гюркаш.