Албена Белянова от „Изправи се България“: Не трябва да допускаме който и да е да се гаври с достойнството ни

Водещи, Политика

ПП „Изправи се България“ има Спасителен план за излизане от кризите, в които се намира страната ни. Това каза Албена Белянова, водач на листата на ПП „Изправи се България“ в Кърджали, представител на гражданската квота „Заедно срещу Системата. Планът ни е в 5 точки – най-спешните мерки, които трябва да се предприемат. Това са:

 

1.Държавата да поема увеличението за енергийно бедните със сметки над 10% от доходите.

2.АнтиСпекула – таван на цените на горивата: бензин и дизел с 1 лев надолу.

3.Повишаване на доходите: минималната заплата да е равна на издръжката на живот или 1260лв., всички пенсии да бъдат преизчислени на база на осигурителен доход от 2021 година.

  1. Подкрепа на майките и на самотните родители: 3 пъти по-високи детски надбавки, до 1 000 лева помощи при раждане на второ и трето дете.
  2. Озаптяване на колекторски фирми, частни съдебни изпълнители, бързи кредити, приемане на Закон за личния фалит.

Албена Белянова, която е работила над 20 години за държавата и е едно от лицата на антиправителствените протести от 2020 г., отговори на въпроси на Арда нюз

– Как оценявате тази предизборната кампания, която вече е към края си?

– Хората са уморени, но много повече са омерзени, защото 30 години се повтаря едно и също.Уморени сме да ни лъжат, да имаме надежда за промяна и някой да я убива.

– Кои са според вас проблемите в  България, които трябва да бъдат решени в спешен порядък?

– На нас българите никога не ни е било лесно. Години наред сме в дъното на класациите.  Ние сме най-бедната страна в Европейския съюз, ние сме най-болната нация – с голям процент на хора със значими социални заболявания, последни сме по справяне с корупцията и прочие. Кризите, които ни сполетяха през последните години – ковид кризата, войната между Русия и Украйна, която доведе след себе си енергийната криза, още повече задълбочиха тези проблеми и затова трябва да бъдат взети незабавни мерки. Ние от „Изправи се България“ имаме спасителен план, който е в 5 точки, а именно:

1.Държавата да поема увеличението за енергийно бедните със сметки над 10% от доходите. За огромна част от хората сметките за ток, парно, вода и др. да непосилни, а монополистите и държавата нехаят. С кампанията „Не плащай!“ им казваме – защитете най-уязвимите!

  1. Таван на цените на горивата: бензин и дизел с 1 лев надолу като противодействие на спекулата.
  2. Повишаване на доходите: минималната заплата да е равна на издръжката на живот или 1260лв., всички пенсии да бъдат преизчислени на база на осигурителен доход от 2021 година.
  3. Подкрепа на майките и на самотните родители: 3 пъти по-високи детски надбавки, до 1 000 лева помощи при раждане на второ и трето дете.
  4. Озаптяване на колекторски фирми, частни съдебни изпълнители, бързи кредити, приемане на Закон за личния фалит. Готови сме със законодателни предложения, който да защитят подложените на непрекъснат тормоз граждани.

 

– Вие сте водач на листата на в Кърджали, познавате ли този регион, какво Ви доведе тук?

– Това, което се знае за кърджалийския регион не отговаря на истината. Знае се, че е бастион на ДПС, но аз виждам много толерантност в този град. Хората и тук са уморени, притеснени за това как ще изкарат месеците, които предстоят, как ще си плащат сметките. Хората на всякъде имат едни и същи проблеми. И тук в Кърджали, и в София, и в Калофер, от където са моите корени.

Тук ме доведе моята кауза, която е борбата срещу насилието – насилие, което институциите оказват върху гражданите, насилието, което се случва на пътя, насилието в дома; всяка една от формите на насилие.

Самата аз се сблъсках със Системата, която понякога наистина може да убива. Преди четири години, когато потърсих подкрепа от институциите, аз не срещнах такава. Единствената институция, която реагира на сигналите, които подавах, беше Омбудсмана, тогава Мая Манолова. Тогава председател на Народното събрание беше г-жа Цвета Караянчева и уж борбата с насилието беше нейна кауза. Оказа се, че е само на думи, а по-лоши от хората, които насилват са тези, които лицемерно, само на думи, се борят с насилието. Тя не само остана бездушна към пострадалите от насилие, но и застана на страната на насилниците. И когато самата Цвета Караянчева стана жертва на насилие – беше обидена от нейния партиен лидер – Бойко Борисов, тя остана на страната на насилниците. С това, че замълча, не реагира, направи се, че нищо не се е случило даде лош пример. Аз не искам към дъщеря ми който и да е да се отнася по този начин и да смята, че е нормално, допустимо поведение. Не трябва да се допускаме който и да е да се гаври с достойнството ни.

 

–  Не е ли това право и на личен избор, да допускаш да си жертва, да преглъщаш?

–  Безспорно е въпрос на личен избор и затова промяната трябва да дойде от всеки един от нас. Когато обаче представляваш държавна институция, когато си пръв  в държавата /председател на Народното събрание/ с поведението си „крещиш“ – щом мен могат безнаказано да ме обиждат, могат да обиждат и всеки един от вас; щом аз търпя и понасям, ще търпите и понасяте и вие. Недопустимо е.

–  Като представител на гражданската квота „Заедно срещу Системата“ на Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“, бихте ли казали с няколко думи как убива системата?

–  Майките от Националната гражданска инициатива „Системата ни убива“ от 10 години са по площадите. Всеки извръщаше поглед от тях, от децата им, които можеха буквално да не оживеят до следващия ден. Обиждаха ги, подминаваха ги. Системата, Задкулисието, Статуквото, или както и да наричаме злото, което държи България на дъното и ограбва народа, демонстрираше абсолютно бездушие, абсолютна апатия към уязвимите. Именно затова те решават да се включат в изборите за 48 НС, за да променят  Системата от вътре и привлякоха и други личности с различни каузи. Ние казваме: „Системата трябва да бъде разрушена“, защото тази система ограбва бъдещето на децата ни. Всички, които сме от „Заедно срещу Системата“ и включени в листите на „Изправи се България“ сме хора с каузи, хора, които сме водили битки и тези битки ще ги продължим в Народното събрание. Ние бяхме по площадите и денем, и нощем, а други просто минаваха, снимаха се с нас, за да се представят за борци срещу Системата и да излъжат хората.

През всички тези години Мая Манолова беше единственият политик, който не отвърна поглед от нас, подкрепяше ни, като омбудсман реагираше на сигналите, които подавахме. Именно това беше причината да потърсим нея и заедно с хората от „Изправи се България“ й да обединим сили за да променим всичко това, което ни убива, ни държи на дъното.

–  Смятате ли, че има изход от всичките тези кризи?

–  Да, има изход, можем да излезем от кризите, но само заедно, единени. Когато станем повече тези, които се изправяме срещу Системата, тогава ще я разрушим и ще изградим държава, в която за децата ни, за уязвимите хора, ще има сигурност, ще има бъдеще.

–  Кажете на избирателите защо да гласуват за вас.

– Търсим и очакваме подкрепата на хора като нас. Ние сме се доказали в битки, не в една, в множество битки, доказали сме, че не ни е страх, че не се отказваме, че има начин да се промени Системата. Досега сме го правили от вън и всеки сам. Отстоявали сме обществено значими каузи, и то без да търсим келепир от това. В момента сме заедно и с всеки изминал ден ставаме все повече. Участваме в изборите за да дадем, а не да вземем.

Изправете се с нас срещу системата! Гласувайте полезно! За себе си, за близките си и за всеки един, на когото държите.

„Изправи се България“ е с №17 в интегралната бюлетина!

 

Въпросите зададе Галина Кючукова

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!