Кърджалийци на протест срещу застрояването на междублоково пространство

Водещи, Общество

Кърджалийци, живущи в централната част на града, протестираха пред Общината заради предстоящо застояване в междублоковото пространство на 8 кооперации, намиращи се в района зад сградата на ВиК.

Хората са категорични, че няма да допуснат между блоковете им да се построи нова кооперация.

Според тях това ще доведе до унищожаване на зелените площи, ще бъдат отсечени вековни дървета, ще бъдат премахнати и детски площадки в района. Освен това, от досега съществуващите около 30 паркоместа, половината ще бъдат премахнати, ако се стигне до ново строителство.

„Вече няма да имаме въздух около нас. Децата ни няма къде да играят.“, заявиха протестиращите.

По думите им точно под парцела, предвиден за застрояване, се намира и бомбоубежище, както и два кладенеца.

Те са събрали и подписка с над 300 подписа на живеещи в 8-те блока.

След протеста пред сградата на общината, протестиращите граждани присъстваха на общественото обсъждане на предложението за промяна на Подробния устройствен план /ПУП/. Те се срещнаха с представители на общинската администрация, сред които арх. Танер Давуд, арх. Селчук Ахмед и Свилен Ботев, главен юрисконсулт. Пред тях те изложиха своите мотиви, с които са обявяват категорично против построяването на жилищна кооперация в междублоковото пространство. „В предложението за промяна на подробния устройствен план има определена плътност за застрояване и се посочва 70 процента плътност за застрояване и 30 процента примерно озеленяване. Поставени са такива параметри, че когато инвеститорът поиска разрешително за строеж да му се разреши на база тези параметри.“, заяви Николай Марков, един от живеещите в засегнатите блокове.

От общинските служители протестиращите поискаха да се проследи назад във времето процедурата, по която през 1998 година собственикът на съществуващия частен имот е бил обезщетен, а след това имотът отново е придобит. Изразиха съмнение, че всичко това се прави единствено и само в полза на частния инвеститор, който е поискал промяна на ПУП, за да се замени общински имот с частен така, че въпросният парцел да придобие правилна форма и да даде възможност за още по-мащабно строителство.

Хората се обявиха против промените на ПУП, както и въобще против ново строителство в района.

От общинска администрация увериха протестиращите, че ще има ново обществено обсъждане, като преди това на терена ще бъде направено подробно геодезическо заснемане.

Протестиращите пък заявиха ,че няма да допуснат между блоковете им да изникнат нови кооперации, и ако се наложи, ще стигнат до гражданско неподчинение.

 

Галина Кючукова, Арда нюз

 

Вашият коментар