ГЕРБ ще подкрепи БСП за въвеждането на хартиените бюлетини

Политика

ГЕРБ ще подкрепи колегите си от БСП за връщането на хартиените бюлетини. „Трябва да се въведе смесената система на гласуване.“, заяви пред журналисти областният лидер на ГЕРБ Цвета Караянчева.

По думите й последните избори, на които се гласуваше основно машинно, са показали, че това е проблем и доказателство за това е ниската избирателна активност – едва 40%.

„В секциите,в които се гласуваше само с хартия, там където избирателите бяха под 300 души, избирателната активност е била над 50%, а в други, в които вотът беше само машинен – избирателната активност е била под 30%.“, мотивира се Караянчева.

Тя определи въвеждането само на машините като удар върху демокрацията и върху гражданските права на хората, защото много хора не са се възползвали от това да отидат да гласуват поради притеснение,че няма да се справят.

Цвета Караянчева припомни ,че на 11 април от БСП са внесли в парламента предложение за промяна на Изборния кодекс, като се възстанови системата на паралелно гласуване с бюлетини и машини по избор на гласоподавателите. Областният лидер на ГЕРБ обаче изрази опасенията си, че председателят на Комисията по правни и конституционни въпроси в НС бави умишлено придвижването на предложението към пленарна зала.

 

Галина Кючукова, Арда нюз