Караянчева: Идеята за отделяне на град Кърджали в самостоятелна община е евтин политически пи ар

Водещи, Политика

Като евтин политически пи ар определи идеята за отделяне на град Кърджали в самостоятелна община областният лидер на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева.

Историята помни много такива повторения на тази тема. Те винаги са предизборни. Много партии са се възползвали от нея, заяви на пресконференция Караянчева.

„Радвам се, че г-н Багдасаров е казал, че това е абсурдна идея, но преди няколко години, през 2015 година, на местни избори, тяхната партия инициира такова предложение. Тогава ние заявихме, че това е абсурдна идея и няма как да се получи, тъй като мнозинството в общинския съвет е на ДПС. И, разбира се, това не мина. Имаше и подписка, която събра над 6 000 подписа, при необходими 10 000“, припомни бившият председател на Народното събрание.

Сега колегите от ИТН отново яхнаха тази идея. Тя се използва за евтин политически ПР. Бих посъветвала председателя на парламентарната група на ПП „Има такъв народ“ г-н Тошко Йорданов да попита коалиционния си партньор БСП, които са специалисти да консолидират етнически вот“, заяви Цвета Караянчева.

По думите й с прокарването на тази идея се цели разделение и нагнетяване на етническо напрежение. „Това ще даде възможност на ДПС да обяснява как българските турци не са желани в града“, посочи тя.

Според Караянчева не броят на избирателите в града и в селата от общината е проблем. По справка от последните избори около 63 000 са избирателите в община Кърджали. 23 000 в селата и 40 000 в града.

„Ако всички политици се мобилизират и стигнат до избирателите, мотивират ги да гласуват, а не се замерят с елементарни популистки теми, мисля че резултатите ще бъдат много по-различни“, каза още Цвета Караянчева.

Та е категорична, че няма как чисто административно да се стигне до разделянето на Кърджали и селата в отделни общини по простата причина, че решението трябва да се гласува в общинския съвет, където мнозинството е ясно и всяка една такава идея ще бъде отхвърлена.

„Нечестно, неискрено, нечистоплътно е да залъгваш своите избиратели, че можеш по административен начин да се бориш срещу монопола на ДПС. Това показва, че тези хора не знаят какви са реалните проблеми в града. Работата на политиците е да са на терен. Какво можем да променим и как можем да помогнем на хората в избирателните си райони.“, посочи Караянчева.

Тя призова кърджалийци да не се връзват на тези кьорфишеци. Хора, които не живеят в града се опитват да реанимират своите партии, заяви областният лидер на ГЕРБ.

„Очаквайте в скоро време отново да бъде повдигната темата: всички с един кандидат срещу този на ДПС. Ние сме против това“, подчерта Цвета Караянчева.

Политиката е дълго бягане. Тя е отношение и разбиране на проблемите на хората.Важната битка е за общинските съветници. Кмет без мнозинство от своята партия е просто марионетка, посочи още тя.

Караянчева призова своите колеги-политици да не търсят евтини политически дивиденти. “Работете, за да спечелите избирателите, да вдигнем избирателната активност и да направим нещо хубаво за Кърджали, който с всеки изминал ден все повече запада.“, заключи Цвета Караянчева, областен лидер на ГЕРБ в Кърджали.

Галина Кючукова, Арда нюз