Корнелия Нинова от Кърджали: Мнозина искат оръжие за украинците, ние искаме хляб за българите

Водещи, Политика

„Мнозина искат оръжие за украинците – ние искаме хляб за българите. Ние искаме мир, работа за българските заводи, достойни доходи за работещите, високи пенсии.“, това заяви лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова в Кърджали, където присъства на фолклорно надиграване , организирано от жените-социалистки.

„Тежки кризи са ни ударили, има нужда от лидери. Някои виждат лидерството в това да тръгнеш срещу народа си, ние разбираме лидерството по друг начин – да защитаваме българския национален интерес.“, каза още Нинова.
Искаме мир, а не война. Искаме сигурност за България, спокойствие във всеки български дом, добро бъдеще за децата си, спокойни старини за родителите си, светло настояще за всички работници, подчерта вицепремиерът и министър на икономиката.
Инфлацията расте, заяви Нинова и затова „ние трябва да продължим по този път в защита на трудовия човек, защото все още има живеещи под прага на бедност, работещи бедни, изтъкна лидерът на БСП.

Тя поздрави всички работещи за Деня на труда. Отправи поздрав и към мюсюлманите с предстоящия празник Рамазан байрам. „Заедно, в съгласие, българският народ имаме сили, дух и характер да се изправим пред всяка трудности, да я преодолеем и да вървим напред.“, подчерта Корнелия Нинова.
По късно пред журналисти тя коментира и темата за износа на оръжие към Украйна.
„България не изнася оръжие за Украйна, изнася за 60 други държави. И един патрон за Украйна не е тръгнал от български производител. Нито един договор за износ към Украйна на оръжие няма в българското правителство, изнасяме на трети държави – какво става по-нататък с това оръжие, българската държава не може да контролира.“, заяви Нинова.

Тя посочи още, че на предстоящия коалиционен съвет, който бе отложен за 3 май, БСП ще отстоява своята позиция.“ Позицията ни няма да се промени, но нека да изчакаме коалиционния съвет. Министър-председателят да ни запознае с разговорите, водени в Украйна, с президента Зеленски и какво е поискал той от нас.“, поясни Нинова.

Вицепремиерът и министър на икономиката съобщи още, че тема на разговорите на коалиционния съвет ще бъде и цената на газа.
„Бизнесът, който осигурява 85% от работните места в България, иска да се запази цената на газа, каквато е в момента, защото иначе ще фалират, ще съкратят хора. Това означава таван на газа, а разликата да се поеме от държавата.“, категорична беше Нинова. Тя допълни, че и земеделците, чието производство зависи от цената на газа, също настояват за таван на неговата цена. По думите на Корнелия Нинова държавата може да намери ресурс да покрие евентуалната разлика на цената като използва свръхпечалбите на енергийните дружества.

Галина Кючукова, Арда нюз